Danske Visma Dataløn og Proløn har valgt helt at droppe den skrevne jobansøgning – og det er helt forståelig mener rekrutteringsekspert, Mads Beck, der oplever, at ansøgninger alt for ofte spilder alles tid.
“Jeg kan holde mange bolde i luften, jeg er social, men også god til fordybelse..”
At skrive en jobansøgninger kan tit og ofte blive en floskeltung omgang, ikke mindst for dem, der skal læse alle de mange ansøgninger fra håbefulde jobsøgende. Det har man taget konsekvensen af hos Visma Dataløn og Proløn, der har valgt helt at droppe ansøgningen, når de slår nye jobs op.
“Det var fyldt med floskler, det var indholdsløst og man kunne ikke mærke noget sjæl i ansøgningen. Derfor valgte vi at fokusere meget mere på cv’et og give kandidaterne mulighed for – uden at det er et krav – at skrive en kort fritekst om deres motivation,” siger Julie Hollegaard, HR-direktør i Visma Dataløn og Proløn, til Erhverv+.
Respektløst
At det kan være en god ide at droppe de skrevne ansøgninger og lade ansøgernes cv’er tale for sig selv, er ifølge rekrutteringsekspert, Mads Beck, der driver onlinekurser i rekruttering i Mind Academy, en god løsning for virksomhederne.
“Virksomheden, der søger en ny medarbejder, skal spørge sig selv, hvilke informationer de skal bruge om kandidaten, og hvordan de bedst får de informationer. Mange er ikke gode til at skrive jobansøgninger, og dermed kommer de nødvendige informationer ikke altid frem. Der er ingen grund til, at alle skal sende en ansøgning, hvis man kan skabe sig et bedre overblik på anden vis,” siger han.
Den udlægning er også blandt grundene til, at Visma Dataløn og Proløn droppede ansøgningerne.
“Ansøgningen er en disciplin, og den vidner ikke om, hvorvidt man er dygtig til en bestemt arbejdsopgave. Herudover er det ofte ikke vigtigt for os, om vores kandidater er superskarpe på skrift, og hvis det omvendt er en vigtig del af stillingen, så kan man jo teste dem med en relevant case,” siger Julie Hollegaard til Erhevrv+.
Samtidig oplever Mads Beck, at mange virksomheder kæmper med at få læst alle de ofte hundredvis ansøgninger, der dumper ind i indbakken, når nye jobs bliver slået op.
“Som ansøger bruger man tit mange timer på at skrive en motiveret ansøgning. Man er nervøs og gør sit bedste, men når den så er sendt, bruger modtageren ofte kun få sekunder på at skimme den igennem og vælge dig fra eller til. Det er spild af alles tid, og det er faktisk også lidt respektløst overfor de mennesker, der sidder derude og kæmper med at skrive ansøgningerne.”
Mads Beck mener dog ikke, at man som virksomhed bare skal droppe at bruge ansøgninger i sin rekruttering fra den ene dag til den anden. For hvis virksomheden føler, de får mange ansøgninger fyldt med floskler og selvfølgeligheder, kan det ifølge ham skyldes, at deres jobopslag er så generiske, at de ikke giver ansøgerne mulighed for andet.
“Alt for mange jobopslag er floskler fra ende til anden, og det gør det svært som ansøger at skrive noget, der ikke også bliver floskler. Det er en meget dårlig måde at få de informationer, man skal bruge om en kandidat. Så derfor kan mange virksomheder med fordel starte der, hvis de får for mange kedelige ansøgninger.”