Problemerne i Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI), som nu bliver genstand for en ekstern advokatundersøgelse, rammer også en af Forsvarets mangeårige leverandører, nemlig virksomheden Pro-Safe.
Når der er rod blandt de helt store virksomheder og institutioner, smitter ofte af på alle de mindre virksomheder, der er leverandører og samarbejdsparterne til disse.
Det kan man i den grad nikke genkendende til i Korsør, hvor Pro-Safe, der i årtier leveret udstyr og service til Forsvaret, hører hjemme, men siden 2023 har Forsvaret afbrudt samarbejdet, efterladt ubetalte million-regninger og spærret for al samhandel med Pro-Safe.
”Jeg er rystet over, at FMI’s adfærd nu får alvorlige konsekvenser for den virksomhed, som jeg har knoklet for at skabe siden 1999. FMI har spærret for al samhandel med Pro-Safe A/S og derfor har jeg allerede været nødt til at fyre halvdelen af mine medarbejdere og det er tragisk at opleve, hvordan man som lille privat virksomhed behandles af FMI,” siger direktør og stifter af Pro-Safe A/S, Søren West.
I skrivende stund har FMI ubetalte regninger for 2,5 millioner kroner hos Korsør-virksomheden. Det drejer sig bl.a. om betaling for syv RIB-fartøjer, Garmin-udstyr og service bl.a. på flådens maritime fartøjer og udstyr.
“Det er på høje tid, at der endelig kommer en uvildig undersøgelse, som kigger FMI grundigt efter i sømmene. Jeg ser meget frem til undersøgelsen og Pro-Safe A/S stiller naturligvis alle bilag, dokumenter, mails mv. til rådighed for undersøgelsen, så sagen bliver grundigt belyst,” siger Søren West.
FMI har allieret sig med Kammeradvokaten og indtil nu er alle forsøg på mægling blevet afvist af FMI. Pro-Safe A/S er derfor ved at forberede at gå i voldgiftsretten for at få FMI til at betale de mange ubetalte fakturaer.
”Vi har i månedsvis forsøgt dialog og mægling med FMI og deres advokater i Kammeradvokaten, men det har de indtil nu totalt afvist. Derfor er vi desværre nødsaget til at forberede en voldgiftssag mod FMI for at få vores tilgodehavende betalt. Jeg forventer også, at vi klager til Ombudsmanden og over den måde FMI som offentlig myndighed har forvaltet deres ansvar på,” siger Søren West.