At være leder for en gruppe af medarbejdere er en kompleks størrelse, men ofte er det de små ting i hverdagen, der gør dig til en bedre leder, mener Preben Thalund Madsen, konsulent hos Globeteam – og ekspert i ledelse.
Der er mange måder at være leder på i det daglige. Nogle er meget aktive og har et stort engagement i medarbejdergruppen, men andre trækker sig lidt mere tilbage og i højere grad leder på afstand.
Hvilken stil man end har, er det vigtigt at holde fokus på at motivere og engagere sine ansatte, at nå de opstillede mål og løse de mange udfordringer, der opstår i enhver virksomhed.
Preben Thalund Madsen er konsulent i Globeteam, og har mere end tredive års erfaring med ledelse fra både det private og det offentlige, blandt andet som Partner og Country Manager for IBM’s konsulentforretning i Danmark. Før det var han partner i PwC Consulting og direktør i Coopers & Lybrand Informatik.
Han har fem gode råd til alle landets ledere. Råd, der kan skabe motivation, overblik og tillid hos medarbejderne.
Godmorgen
Det kan lyde banalt, men der er noget meget simpelt og vigtigt i, at man som leder siger godmorgen til sine medarbejdere. Selvfølgelig kan man ikke gå rundt og give hånd til alle i en stor virksomhed, men sig godmorgen til dem, du møder på vejen ind på kontoret, ved kaffemaskinen og dem, du går forbi på gangene.
Samtidig er det en god ide at sætte navn på. “Godmorgen, Jesper.” Det giver noget ekstra, at vi bliver tiltalt personligt, og for lederen er det en meget lille ting at give medarbejderen.
Det er et simpelt råd, og pointen med rådet er, at man viser sine medarbejdere, at man ser dem, anerkender dem og værdsætter dem. Effekten af dette lille ord kan måske bedst vises ved at forestille sig, at lederen ikke siger godmorgen, men bare går direkte ind på kontoret og lukker døren. Det vil have den stik modsatte effekt, og medarbejderne vil føle sig meget distancerede fra lederen i det daglige.
På samme måde vil jeg råde ledere til, når de eks. går gennem kontoret, at stoppe op og tale med en eller to af de ansatte. Drøft en aktuel udfordring, giv en hurtig ros for en udført opgave, spørg ind til en opgave. Vis, at du er interesseret og har en interesse i deres opgaver. Det er tit de små ting, der har en stor effekt i hverdagen.
Det er afgørende vigtigt for dine medarbejdere, at de altid kan regne med, at du har tillid til dem og stoler på dem.
Preben Thalund Madsen.
Fjern stenene på vejen
Dine medarbejdere bøvler med mange små og store problemer i hverdagen, og som deres leder bør du være en del af løsningen på disse problemer.
Du kan være med til at fjerne mange af de små sten på vejen, som skal forceres. Og det er ofte noget, dine medarbejdere forventer af dig. De vil have, at du tager en beslutning, der kan hjælpe dem videre.
Den gode leder siger, når problemer kommer for en dag; “Det kan jeg godt se, det kigger jeg på med det samme.” Men desværre oplever mange, at deres leder gør det modsatte, og sender aben videre. “Kan du ikke lige snakke med Mette om det?”
Det efterlader medarbejderen i en situation, hvor de får spillet bolden retur og ikke kommer videre. Den gode leder udviser initiativer og en vilje til at få løst problemet. Det er klart, at du ikke kan løse alle virksomhedens store og små problemer. Nogle kræver en højt specialiseret tilgang, som kun få ligger inde med, men spiller man bare bolden tilbage, udviser man det stik modsatte af lederskab.
En leder går forrest og forsøger aktivt at hjælpe, hvor der er brug for det.
Løs konflikterne
Husk altid, at konflikter ikke bare løser sig selv. Og at dine medarbejdere ofte er opmærksomme på problemer og konflikter, længe før du er.
Alt for mange ledere frygter konfrontationen, og det skyldes tit og ofte, at de ikke er godt nok forberedt. Jeg er selv en type, der har brug for at tænke mig grundigt om og analysere situationen, inden jeg gør noget. Er jeg ikke godt nok forberedt, så frygter jeg dem også.
Men man kan øve sig i at håndtere konflikter og konfrontationer, og det er netop det, der er lederens opgave og det, der forventes af dig. Samtidig er det en af de ting, der for alvor giver respekt blandt medarbejderne; at man som leder kan skære igennem og løse de konflikter, der opstår.
Den uerfarne leder kan frygte at tabe ansigt ved ikke at kunne løse en konflikt, eller ikke kunne svare på modargumenter. Det er en reel frygt, men den kan næsten altid afhjælpes ved grundig forberedelse og analyse af situationen.
Gør lederen ingenting, bliver konflikterne næsten altid værre, og respekten for lederen vil falde betydeligt. Det har ingen interesse i.
Svar på dine mails
Det en rigtig god ide at svare på alle de mails, der kommer ind til dig. Det er lidt som min pointe med at sige godmorgen. Din medarbejder har sendt dig en mail om et eller andet – og det mindste du kan gøre, er at svare tilbage. Et simpelt “Det er helt fint.” vil tit og ofte være nok.
Pointen er, at du anerkender det, der bliver skrevet om. Gør man ikke det, kan der opstå en tvivl hos medarbejderen om, hvorvidt du har set mailen eller bare er ligeglad. Den slags er demotiverende, og det kan give medarbejderen en opfattelse af, at ingen tager sig af det, de har på hjerte.
Derudover, så skaber det ro i ens eget hoved, at der ikke hver dag er 75 mails, man ikke får læst eller svaret på. Vænner man sig til at svare på og læse det, der bliver sendt, skaber man mere ro for sig selv.
I mange organisationer hersker der en meget dårlig mailkultur. Man sætter alt og alle cc på alting, så indbakkerne hver dag bugner af mails, vi reelt ikke burde tage os af. Er det et problem i din virksomhed, så start med at gøre noget ved dette.
Stå tydeligt overfor medarbejderen
Det er afgørende vigtigt for dine medarbejdere, at de altid kan regne med, at du har tillid til dem og stoler på dem.
Jeg havde engang en chef, og han og jeg havde store interne problemer – som jeg måske havde skabt – men jeg følte, at han ignorerede mig totalt og så lige igennem mig. Det er en frygtelig følelse at have som medarbejder.
Selvfølgelig skal der være plads til kritik, feedback og opfølgning, men du må aldrig give medarbejderen en følelse af, at du ikke stoler på deres evner. Gør du det, underminerer du den medarbejder fuldstændig, og de vil gå på arbejde hver dag og frygte, at de kommer til at lave fejl eller lignende, der kan føre til endnu dårligere stemning.
Mister man reelt tilliden til medarbejderens evner, må man reagere hurtigt, for tvivlen går ikke over. Skal man tage snakken, skal det gøres, når mistilliden opstår, også for medarbejderens egen skyld.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk