Som leder går man forrest, og man er ansvarlig for at løse konflikter og problemer. Men ifølge Preben Thalund Madsen, konsulent hos Globeteam og ekspert i ledelse, frygter for mange ledere konflikterne i hverdagen. Og det kan have konsekvenser.
I enhver virksomhed eller organisation opstår der store og små konflikter. Nogle af disse kan løses ganske let, mens andre kræver langt mere tid og grundig overvejelse.
Når de større konflikter opstår, spiller ledelsen altid en hovedrolle i at få konflikten og problemet løst, så alle kan komme videre med mindst muligt besvær. Desværre er ikke alle ledere lige sikre i deres konflikthåndtering, og det kan i sidste ende forværre de konflikter, der er opstået, mener Preben Thalund Madsen, ekspert i ledelse og konsulent hos Globeteam.
“Går lederen ikke ind i en konflikt, så svækker han eller hun sit eget mandat. Mange er konfliktsky og viger bort fra konflikten, selvom de udmærket godt ved, at det er deres ansvar at løse den,” siger han.
Selv har Preben Thalund Madsen mere end tredive års erfaring med ledelse, og har i sin karriere måtte løse mange konflikter, store og små.
“Jeg er selv en person, der skal bruge betænkningstid i den slags situationer. Jeg har brug for at analysere situationen og tænke grundigt over, hvad jeg skal gøre. Det er fint nok, for det vigtigste er, at du som leder reagerer og prøver at løse konflikten. Og det er vigtigt, at du er velovervejet og ikke har hovedet under armen.”
Klar forventning
Når problemer og konflikter opstår, er to typiske og dårlige tilgange ifølge Preben Thalund Madsen, at vi enten håber, at problemet løser sig selv, eller at vi forsøger at minimere problemet ved at sammenkæde det med et andet og større problem.
“Begge disse tilgange betyder, at konflikten ikke bliver løst, men derimod trækkes i langdrag, hvilket er drænende for medarbejderne, og samtidig tærer på lederens autoritet. Husk, at medarbejderne ofte har kendt til konflikten længe før, du som leder bliver involveret, og at de forventer af dig, at du tager affære,” siger han.
Derfor er det vigtigt, at man som leder forbereder sig grundigt på at løse den konflikt, der er opstået. Skal der eksempelvis fyres en medarbejder, så gælder det for dig som leder om at være saglig, faktuel og grundig i din argumentation.
“Du er nødt til at vise, at du er lederen. Gør du det, vil dine medarbejdere også respektere dig, mens du omvendt vil tabe respekt ved at lade stå til. Og husk, at det ikke er svært, hvis du er velforberedt og ved, hvilke argumenter du skal bruge,”siger Preben Thalund Madsen.
Han opfordrer ledere, der står i en konfliktfyldt situation, til ikke at frygte at tabe ansigt ved at gå ind i konflikten. For har man forberedt sig og har man sin argumentation i orden, så er der typisk intet at frygte.
“Jeg vil ikke sige, at det altid er nemt, men det er noget alle kan lære. Det er netop det, der er ledelse; at man tager ansvaret på sig. Derfor er det også en af de vigtigste kompetencer, du kan lære som leder.”