Der bruges færre kontanter ude ved kassebåndene, bardiskene og i butikkerne end tidligere. Det kan der være mange grunde til – og hos Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) håber man, at bytte kontantpligten ud med kontantfrivillighed, så restauratørerne selv kan bestemme.
Gennem længere tid har det være en mærkesag for DRC at slippe af med den såkaldte kontantpligt, der siger at man skal tilbyde sine kunder den mulighed, at de kan betale med kontanter i butikken, caféen eller hvor der nu skal betales.
Men den regel ser restauratørerne gerne ændret til en en frivillig ordning, hvor man som som erhvervsdrivende selv bestemmer, om man vil tilbyde kontantbetaling eller ej.
“Der er længere mellem kontantbetalingerne i Danmark, og den dalende brug af kontanter har også betydet et generelt fald i efterspørgslen. I Sverige har man gjort brug af kontantfri efter frivillighedsprincippet med stor succes og det har ikke fjernet kontanterne i samfundet, men givet fleksibilitet for borgere, de små erhvervsdrivende og bankerne,” skriver Romy Andersen, politisk chef i DRC, i et opslag på LinkedIn.
For der kan for den enkelte restauratør være et betydeligt bøvl forbundet med, at kunderne betaler i kontanter fremfor med et digitalt bip. De senere år er der blevet længere og længere mellem de banker, hvor man kan komme af med sine kontanter, og det betyder, at en del i landets yderområder må rejse langt for at sætte pengene i banken. Den slags tager tid, og tid koster penge.
Derudover lister Romy Andersen en række ulemper ved kontanter op – og disse er bl.a.
- Sikkerhedsrisici: Kontanter kan være en magnet for kriminalitet, herunder tyveri, røveri og pengevask. Deres fysiske natur gør dem mere sårbare over for tab og tyveri sammenlignet med elektroniske betalingsformer.
- Administrativ byrde: For virksomheder kan håndtering af kontanter være en administrativ byrde, der kræver tid og ressourcer til tælling, transport og sikker opbevaring.
- Højere omkostninger: Brug af kontanter kan være dyrere end elektroniske betalingsformer på grund af behovet for at producere, transportere og håndtere fysiske penge. Disse omkostninger kan påvirke både virksomheder og forbrugere.
Opslaget møder opbakning fra Henrik Mühlendorph, adm. direktør i Bager- & Konditormestre i Danmark.
“I Bager- og Konditormestre i Danmark er vi enige med DRC . Og med Dansk Erhverv, HORESTA m.fl. som også – med masser af valide argumenter – mener, at kontantpligten skal ændres til kontantfrivillighed,” skriver han i en kommentar.
Samtidig slår Romy Andersen fast, at også sikkerheden er langt bedre ved kortbetalinger eller ved kontanter – da kontanter ikke kan spærres eller blokeres i tilfælde af eks. svindel eller tyveri.
Ifølge betalingsloven har betalingsmodtagere som udgangspunkt pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet fra klokken 6 til klokken 22, hvis de modtager betaling med eksempelvis betalingskort og mobilbetaling via app. Denne lov kan dog begrænses for den enkelte restauratør, hvis de eksempelvis ligger et røveriudsat sted.
Nægter en restaurant eller café at modtage kontanter, risikere de at komme på kant med Forbrugerombudsmanden, og det kan medføre politianmeldelser og betragtelige bøder. For er kontantreglen ifølge Forbrugerombudsmanden til for at beskytte de forbrugere der vil betale med kontanter.
Tilbage i 2022 blev kaffekæden Original Coffee idømt en bøde på 40.000 kroner for i fire måneder at nægte at tage imod kontanter.