De danske bestyrelser er i opbrud med de traditionelle bestyrelsessammensætninger og ser i højere grad på kompetencer frem for netværksrelationer, når de optager nye medlemmer. Dét og meget mere fortæller Peter Agergaard, CEO i Board Education, om i to nye afsnit af podcasten Bestyrelsen.
Hør del 1 og 2 her
Bestyrelserne i de danske selskaber er i forandring, og vi kigger ind i en tid, hvor der gøres op med det typiske billede af et bestyrelsesmedlem. Det fortæller Peter Agergaard i to nye afsnit af podcasten Bestyrelsen. Han har over 20 års erfaring inden for HR og ledelse og ejer og leder i dag virksomheden Board Education, som siden 2021 har uddannet over 1.500 personer, der tilsammen sidder i over 5.000 forskellige bestyrelser.
”Noget af det, vi forsøger at gøre lidt op med i øjeblikket, er de her netværksbaserede bestyrelser, tidligere brugt med begrebet tantebestyrelser, hvor man måske mere sidder i bestyrelsen på baggrund af nogle relationer i stedet for de kompetencer, der er behov for. Og der ser jeg et opbrud i den sammenhæng, der er nu, så man kommer mere i retning af, at man i bestyrelsen har den rigtige sammensætning til at håndtere de problemstillinger, de megatrends, vi står overfor. Men det er en lang rejse,” siger Peter Agergaard.
Han fremhæver især tre megatrends i de danske bestyrelsers dagsorden; ESG, digitalisering og rekruttering. For at løse de aktuelle problemstillinger er det ifølge Peter Agergaard derfor særligt vigtigt at øge fokus på at have de rette folk med de rette kompetencer i bestyrelserne.
”Jeg tror, noget af det, som er vigtigt i forhold til at sikre os de rigtige kompetencer i bestyrelserne, er, at vi også åbner mere op for de her bestyrelsesansøgninger, så vi også kigger ud over vores nære netværk og kigger ud i det næste netværk. Men i bund og grund handler det jo om, at vi skal være mere åbne omkring de her opslag, der ligger der. Altså, 74 pct. af de rekrutteringer, der foregår, foregår jo via netværk. Og der er en masse gode folk i netværk, det er der ikke nogen tvivl om, men tør vi udfordre hinanden rigtigt på de her elementer? Og får vi lige præcis de kompetencer, vi har behov for?” siger Peter Agergaard.
Udover kompetencer understreger han også vigtigheden af diversitet i bestyrelserne – både ift. køn, men i lige så høj grad også alder.
”Der er jo meget kønsfokus i Danmark og berettiget, og der er ikke nogen tvivl om – også i flere analyser vi har set – at netop det at få større diversitet med køn ind i både bestyrelse og ledelse giver resultater på bundlinjen. Men jeg tror også, at det vi ser nu her, det er jo også, eksempelvis med unge mennesker, at der har været lidt en tendens til, at mænd på 55 plus ikke er et særsyn i en bestyrelse, kan man godt sige, med et glimt i øjet; at vi har behov for nogle af de unge, fordi det er også dem, vi ser som vores kunder, og de tænker på en anden måde. Så diversitet fylder væsentligt mere, og det skal vi skubbe til på,” siger Peter Agergaard.
Hør del 1 og 2 her
Lyt også med her
Denne podcast er sponsoreret af
