En række ansatte i Kerteminde Kommune har i næsten to år haft en 4-dages arbejdsuge, men det har ikke været en entydig succes. Forfatter og specialist i personlig og kollektiv
En uge med fire dage på arbejde og tre dage fri.
Det har været realiteten for en gruppe ansatte i Kerteminde kommune. De har, i samarbejde med en gruppe arbejdslivsforskere fra Roskilde Universitet siden juni 2022, afprøvet at arbejde fire dage om ugen frem for fem. I forsøget havde medarbejderne 35 faste arbejdstimer ugentligt, men med to ’kompetencetimer’, de selv kunne flette ind.
Erfaringerne fra Kerteminde har dog vist at være både gode og mindre gode, fortæller lektor i arbejdsliv og leder af forskningsprojektet Janne Gleerup.
”De mest entydigt positive resultater kommer oftest fra cases, hvor modellen for 4-dages arbejdsuge indebærer, at medarbejderne fortsat har fuld løn, men hvor arbejdstiden reduceres med 1/5. Udfordringen kan imidlertid være, at arbejdet intensiveres, når samme opgavemængde skal nås på færre dage og timer. Det er dog en pris, mange af medarbejderne gerne betaler for den lange weekend.”
Svært at nå det hele
Pernille Garde Abildgaard, der er forfatter til bogen ”Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge” og specialist i personlig og kollektiv effektivisering, er ikke overrasket over resultatet af projektet i Kerteminde Kommune.
”Undersøgelsen fra Kerteminde Kommune bekræfter det, man allerede vidste. En 4-dages arbejdsuge på 37 timer betyder længere arbejdsdage. Resultatet kom derfor ikke som en overraskelse. Denne komprimerede arbejdsuge er den 4-dages model med flest ulemper,” siger hun.
Kerteminde – og i andre eksempler inden for det offentlige – reduceres arbejdstiden ikke, den komprimeres. Dvs. at fredagens arbejdstid flyttes over på de andre hverdage, så man afvikler 37 timer på 4 dage.
Ser man på spørgsmålet om balancen mellem arbejde og øvrigt liv, i den komprimerede 4-dages arbejdsuge, så er der både fordele og ulemper, siger Janne Gleerup.
”Fordelen er sammenhængende fri tid fra torsdag eftermiddag til mandag morgen. Til gengæld kan vi se, at der ofte opstår balanceproblemer mandag til torsdag, hvor det fx kan være svært at opretholde fritidsinteresser. De kritiske tidspunkter i børnefamiliernes liv, dvs. om morgenen når alle skal afsted, og om eftermiddagen, når der skal hentes og laves mad, kan komme yderligere under pres.”
Hun fortæller videre, at nogle medarbejdere oplever problemer med at nå institutionernes åbningstider, eller praktiske problemer som f.eks. ikke at kunne køre børnene til sport. Træthed efter lange arbejdsdage kan også gøre det vanskeligt at være nærværende over for familien.
Reducer arbejdstiden
Der var, ligesom Pernille Garde Abildgaard antyder, en del ulemper forbundet med deres arbejdsmodel. Blandt andet dårligere balance mellem arbejde og fritidsinteresser, problemer med at fastsætte grænser for arbejdet og belastning for børnefamilier. Af de mere positive resultater lød det, at produktiviteten blandt medarbejderne var øget, og at stressen var reduceret.
Ifølge hende bliver man nødt til at overveje alternative strukturer, hvis en arbejdsuge på fire dage skal være en succes.
”Jeg foretrækker, som jeg beskriver i min bog, andre modeller, hvor en 4-dages arbejdsuge også indebærer en reduktion af de ugentlige 37 arbejdstimer, men til samme løn. Når det er sagt, så kan en 4-dages arbejdsuge på 37 timer også godt have en række fordele i forhold til en 5-dages uge. Og som vi ser i undersøgelsen, så ønsker medarbejderne at beholde en 4-dages arbejdsuge fremfor at gå tilbage til en 5-dages uge – selvom arbejdsdagene bliver længere.”
Pernille Garde Abildgaard mener, at man som virksomhed i fællesskab med medarbejderne kan finde frem til en konsensus om, hvordan en arbejdsuge skal se ud, hvis man i fællesskab kan effektivisere arbejdsindsatsen.
”I det private kan man lettere gå ned i tid til samme løn. Man kan overveje, om man kan gøre tingene smartere på arbejdspladsen, for eksempel ved at afholde færre eller kortere møder og omlægge opgaveløsningen. Denne øgede produktivitet kan byttes til ekstra fritid, så man får en arbejdsuge på 34, 32 eller 30 timer med samme udbytte som 37 timer. Det er ikke sikkert, man kan finde denne ’produktivitetsforøgelse’, men man kan spørge medarbejderne, om de vil være med til at finde den mod at få fri til samme løn.”