Danmark har meget gode forudsætninger for at blive verdens bedste land at drive virksomhed i – men der er stadig lang vej, før vi er i mål. Det mener Freja Brandhøj og Oskar Kjeldgaard-Branick, hhv. iværksætterchef og iværksætterpolitisk medarbejder i Dansk Erhverv.
Forventningerne til en iværksætterstrategi er højere end nogensinde. I Dansk Erhverv viser vores analyser, at der er udfordring på alt fra adgang til kapital og talent, til diversitet og unødigt bureaukrati og bøvl.
Og vi er på et historisk lavpunkt, med det mindste antal af nyetablerede virksomheder i 9 år. En udvikling der ikke rammer os i morgen, men i fremtiden. For hvis vi skal være verdens bedste land at leve i, så bliver vi nødt til at være verdens bedste land at drive virksomhed i. Hvor skal pengene og morgendagens løsninger ellers komme fra?
En af de områder, der for alvor er udfordrende i Danmark, er patent- og udviklingstunge virksomheder, her vil særligt tre områder gøre en verden til forskel, hvis vi f.eks. skal skabe fremtidens store medicinalvirksomhed.
En af de største bekymringer for vores iværksættere i dag er fantomskatten. Fantomskatten indebærer, at virksomhedsejere, ved salg af deres virksomhed, ikke kun skal betale skat af selve salgsbeløbet, men også af potentielle fremtidige milepælsbetalinger, som potentielt måtte komme ind på kontoen senere. Det er helt urimeligt.
For langt de fleste virksomheder inden for medicinalindustrien har en udviklingsperiode på mere end 10 år og betalingerne falder som oftest som et meget lille beløb i starten og store beløb, når godkendelser og produktionen er i gang. De penge skal de ikke betale skat af over en periode på 10 år – så udvikler vi ikke branchen, så afvikler vi den.
Fantomskatten
Det er vigtigt, at fantomskatten afskaffes helt og ikke overføres til en rentemodel, som der ellers har været forslag omkring over de seneste måneder. For en sådan rente ville være næsten lige så skadelig som selve skatten. Det vil være en kæmpe hæmsko for vores iværksættere.
Og hvis vi ønsker at bevare arbejdspladser, vækst og velfærd i Danmark, må vi sørge for at de bliver inden for landets grænser, frem for at flytte når de vokser sig store.
Tiltrækning af talent
En anden stor bekymring for vores iværksættere i Danmark er at kunne tiltrække talent. For i en opstartsvirksomhed er der sjældent store lønmidler til rådighed, men med warrants kan medarbejderne få en andel i virksomhedens fremtidige succes.
Problemet er, at man nu skal beregne virksomhedens værdi hver gang, der skal gives warrants, hvilket er en kompliceret og ofte uforudsigelig proces. Fremover bør vi kunne acceptere en fastsat minimumsløn, så lønnen ikke er koblet sammen med medarbejderaktierne, og medarbejderne undgår store skattesmæk, når virksomhederne revurderes.
Derudover skal man via forskerskatteordningen kunne få talent ind på en lavere sats end de nuværende 75.100 kr. Det er der ingen iværksættere der har midler til at betale – og slet ikke når de ikke kan kombineres med warrants.
Diversitet i iværksætteri
Derudover, så skal vi have igen have et endnu større fokus på diversitet i iværksætteri. En af de største udfordringer i dag er at både mandlige og kvindelige ejerledere risikerer at blive modregnet i deres barselsgodtgørelse fordi de passer de lovmæssige krav. Det er helt urimeligt.
Derfor håber vi, at man som ejerleder på barsel kan få fem timer om måneden til at ordne nødvendige opgaver som momsindberetning og lønudbetaling. Det er jo lovpligtigt at indberette skat og moms, og virksomheder risikerer konkurs, hvis de ikke kan lønne deres medarbejdere.
Samtidig kan myndighederne anfægte, at man har udført arbejde under barsel, som nemt registreres når de logger ind i de offentlige systemer. I stedet for at man skal behandles som en kriminel når man indberetter sin skat, så skal man kunne arbejde en time om ugen på sit livsværk af en virksomhed og bruge resten af tiden med det andet livsværk, nemlig det lille nye menneske man har bragt til verden.
I Dansk Erhverv ser vi frem til at læse regeringens udspil til den kommende iværksætterstrategi. For hvis Danmark skal være verdens bedste iværksætterland, og verdens bedste land at drive virksomhed i, er det afgørende, at iværksætterstrategien får taget hånd om udfordringerne – så vi kan skabe næste generations store vækstsucceser inden for de danske grænser – både inden for biotek og en lang række andre brancher.
Freja Brandhøj og Oskar Kjeldgaard-Branick er hhv. iværksætterchef og iværksætterpolitisk medarbejder i Dansk Erhverv.