Der mangler hænder mange steder i dansk erhvervsliv, og mens der mangler mange tusinder af medarbejdere tælles antallet af ledige ofte maksimalt i få hundrede. Udsigterne for fremtiden ser ikke meget bedre ud.
Gennem de seneste år er antallet af brancher, der kæmper med mangel på arbejdskraft, blevet stadigt flere, og trods diverse politiske tiltag ser det ikke umiddelbart ud til, at løsningen på problemet er inden for rækkevidde.
I en ny analyse fra Dansk Industri (DI) forventer over halvdelen af virksomhederne udfordringer med mangel på arbejdskraft frem mod 2030.
“Det er tydeligt, at manglen på arbejdskraft har sat sig fast. Mange ældre forlader arbejdsmarkedet i de kommende år, og der er ikke færre opgaver, snarere tværtimod, så der er et gab mellem alt det, vi gerne vil have lavet, og dem, der skal gøre det,” siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.
En af de brancher, hvor man i dag leder med lys og lygte efter de næste medarbejder er i installationsbranchen, hvor der er meget få ledige. Faktisk er der ifølge tal fra TEKNIQ Arbejdsgiverne blot 160 fuldtidsledige inden for vvs-området og 167 inden for el-området.
Samtidig bød det seneste år på relativt få konkurser i branchen, og det betyder ifølge Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, at branchen grundlæggende set er i en sund fatning.
“Konkurstallene bekræfter vores formodning om, at der er nok at lave for virksomhederne, og at ordrebeholdningen stadig er god. Derfor er det også problematisk, at der både nu og i fremtiden mangler kvalificerede medarbejdere. Vi ved, at vores medlemmer er klar til at ansætte. Men hænderne mangler.”
Der har i det seneste år været en svag udvikling i økonomien, som fortsætter næste år ifølge DI’s prognose, men selv med udsigten til lavere beskæftigelse, forventer virksomhederne alligevel, at det bliver svært at skaffe medarbejdere, og mere end hver tredje virksomhed har da også rekrutteret forgæves ifølge DI-analysen.
“Det kan virke mærkeligt, at vi kan have så forholdsvis stor mangel på medarbejdere samtidig med en svag økonomisk udvikling. Det er formentlig et tegn på, at problemerne er af mere strukturel karakter,” siger Steen Nielsen.