Der er kommet en ny lov om arbejdsskadesikring, og den vækker både bekymring og begejstring hos Dansk Metal og Fagbevægelsens Hovedorganisation, der begge håber på fremtidig ro på området.
Når vi kommer til skade på den ene eller anden måde i forbindelse med vores arbejde, er det arbejdsskadesikringsloven, der står klar til at gribe os og sikre at arbejdsgiver har pligt til at forsikre sine ansatte mod arbejdsskader og anmelde en arbejdsskade.
Loven er ny kommet i en ny udgave, og denne vækker umiddelbar glæde hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvor man bl.a. hæfter sig ved, at den nye reform af loven indeholder en positiv ændring, hvor skadelidte nu kan modtage en ydelse på 83 procent af deres gamle løn i op til 4 år under videreuddannelse efter en arbejdsskade.
“Det er afgørende, at den nye aftale giver mulighed for omskoling. Vi ser desværre ofte, at tilskadekomne går fra faglærte til ufaglærte, og en ufaglært med handikap har det meget svært på arbejdsmarkedet. Derfor er det sund fornuft, at den nye aftale gør det muligt at uddanne sig til et andet arbejde, som kroppen kan holde til, og hvor der er gode jobmuligheder,” siger Flemming Grønsund, næstformand i FH.
Hos Dansk Metal støtter man målsætningerne i den nye arbejdsskadesikringslov, der bl.a. sigter mod hurtigere sagsbehandlingstid, højere erstatninger til de skadelidte og forbedrede muligheder for arbejdsmarkedsfastholdelse, men man forudser også sten i skoene.
“Det er vigtigt at understrege, at der er nogle vigtige forbedringer i loven. For eksempel den nye “uddannelsesgodtgørelse”, som giver bedre mulighed for, at skadelidte kan uddanne sig videre i stedet for at lide et varigt tab af indtægt. Det er dog usikkert, om den nye lov vil medføre iøjnefaldende forbedringer på de andre områder, som loven også skulle forbedre. Dermed kan prisen blive for høj,” siger Peter Poulsen.
FH er stærkt bekymret over det element i aftalen, der handler om deltidsansatte. Et politisk ønske om at forenkle og strømline sagsbehandlingen medfører, at en stor gruppe skadelidte fremover vil blive underkompenseret, hvis de kommer ud for en arbejdsskade. Det rammer især deltidsansatte hårdt, men også tjenestemænd, sæsonarbejdere og personer med tilbagevendende ledighed må fremover leve med at få lavere erstatninger.
“Det er en rigtig stor torn i øjet, at deltidsansatte og flere andre lønmodtagergrupper kommer til at stå så meget svagere i den nye reform. Det rammer mig på min retfærdighedssans, at man risikerer at få en lavere erstatning, hvis man i en periode har været på deltid for f.eks. at tage sig af små børn. Det er noget, som vi i fagbevægelsen meget gerne så blev ændret tilbage,” siger Flemming Grønsund.
Både han og Peter Poulsen håber, at der nu endelig kan komme ro omkring lovgivningen.
“Det allervigtigste er, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring får arbejdsro og mulighed for at drive myndighed uden yderligere politisk indblanding. Der har simpelthen været for mange og for store indgreb, som har gjort det meget svært for AES at opbygge den nødvendige erfaring og ekspertise, der skal til for at sikre korte ventelister,” siger Peter Poulsen.