Udmeldingen, om at der skal 10 procent færre studerende på uddannelserne, kolliderer frontalt med virkeligheden og de udfordringer, som vores samfund står overfor i fremtiden, mener flere danske organisationer.
Der mangler både det ene og det andet på det danske arbejdsmarked. For det ofte ikke er til at opdrive faglærte, it-specialister og meget andet, så mener man fra politisk side, at alt for mange unge vælger en studieretning, der fører i den helt forkerte retning.
Derfor har et flertal i Folketinget afgjort, at der skal optages ti procent færre studende på de danske universiteter, og selvom tankerne bag aftalen måske nok er gode – så er resultatet alt andet end det, man har brug for ude i de danske virksomheder, mener en række organisationer, der repræsenterer alf fra den maritime industri til it-folk og ingeniører.
“Det er mig helt ubegribeligt, at man fjerner over 100 studiepladser på de tekniske og digitale uddannelser, hvor vi sukker efter arbejdskraft. Det giver god mening at reducere nogle af uddannelserne med meget høj ledighed, men så burde man jo omvendt skrue op for de uddannelser, som vi efterspørger,” sagde CEO i branche- og arbejdsgiverforeningen Danske Maritime, Jenny Braat, til Søfart.dk tidligere på ugen.
Denne udlægning af den politiske aftale møder medhold hos Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen – og netop i it-sektoren har man i flere år kæmpet med mangel på hænder på tastaturerne.
”Aftalen vil betyde markant færre it-specialister i fremtiden. Det kolliderer frontalt med den teknologisk udvikling, der hamrer derud af og et arbejdsmarked, der allerede i dag kæmper om de alt for få højtuddannede it-folk,” siger hun.
Det var en del af den oprindelige politiske aftale, at der skulle tages hensyn til beskæftigelsen og dermed behovet på arbejdsmarkedet. Men det er ikke sket, og det anser IT-Branchen for at være en katastrofe.
”Regeringen og aftalepartierne har valgt med åbne øjne at køre over for rødt og direkte ind i et sammenstød med virkeligheden, når antallet af it-uddannelsespladser skal reduceres imens behovet for it-specialister er akut og stigende,” siger Mette Lundberg.
Spørger man Henrik Garver, adm. direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, vil aftalen også betyde en endnu større mangel på arbejdskraft i fremtiden end den, man allerede oplever i dag.
“I Foreningen af Rådgivende Ingeniørers netop publicerede konjunkturmåling kan vi se, at 95 % af branchens virksomheder efterspørger flere ingeniører. Kort sagt, vi skal i den stik modsatte retning af det, som den politiske aftale nu lander på,” skriver han i en klumme i Dagens Byggeri.
Han skriver videre, at næsten tre ud af fire ingeniørvirksomheder i 2023 oplevede mangel på arbejdskraft.
“Derfor nytter det ikke noget at skære i optaget, for vi risikerer at stå og mangle de dygtige unge mennesker, der skal løse samfundets udfordringer på et væld af helt centrale områder. Vi skal uddanne flere ingeniører, ikke færre,” skriver han.