Danmark kommer til at mangle omkring 200.000 it-medarbejdere i 2030. Det får nu bl.a. Industriens Fond til at videreuddanne nye typer af mennesker til at få it-kompetencer, der kan beskytte virksomheder mod hackerangreb.
Allerede sidste år kom tallene frem, som viste, at Danmark i følge EU’s forudsigelser i 2030 skal have 200.000 flere it-specialister end de ca. 160.000, der er beskæftiget her i landet i dag.
Samtidig er antallet af optagne på de danske it-universiteter dalende, og det sætter os i en problematisk situation.
”Det helt store spørgsmål er, hvordan vi skal trylle de 200.000 ekstra it-specialister frem på blot otte år. Det er en kæmpe udfordring, som vil kræve en massiv politisk indsats, hvis vi ikke skal falde bagud i forhold til resten af Europa på den digitale front,” udtalte Natasha Friis Saxberg, adm. direktør for IT-Branchen, sidste år i forbindelse med offentliggørelsen af tallene.
For én af de mange vigtige opgaver, der allerede i dag mangler it-medarbejdere til – og som der vil mange flere og flere til i de kommende år – er at agere bolværk mod de mange cyberkriminelle, der i disse år i stigende grad retter deres angreb mod Danmark.
Det er baggrunden for et nyt storstilet projekt, hvor en række virksomheder og organisationer er gået sammen for at afhjælpe det store udækkede behov for medarbejdere, der kan håndtere it-sikkerhed. Projektet, der er støttet med 14 millioner kroner fra Industriens Fond, sigter i første omgang på at træne og opkvalificere 370 borgere i relevante cybersikkerhedskompetencer for at hjælpe mindre virksomheder med at identificere og bekæmpe cybertrusler og beskytte deres aktiver og omdømme.
“Virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft indenfor cybersikkerhed, og særligt de små og mellemstore virksomheder har store udfordringer med at etablere et fornuftigt niveau af it-sikkerhed. Samtidig er netop de virksomheder i stigende grad i søgelyset hos it-kriminelle. Det problem skal vi have løst, og med dette initiativ tager vi et stort skridt i den rigtige retning,” siger leder af Industriens Fonds Cyberprogram, Malene Stidsen.
Deltagerne i projektet hentes fra fire forskellige målgrupper, hvor af de tre første befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet: kvinder med flygtninge- og migrantbaggrund, neurodivergente og ledige akademikere. Dertil kommer seniorer og it-medarbejdere, der i forvejen arbejder i små eller mellemstore virksomheder (SMV) og skal fungere som mentorer på tværs af de andre målgrupper efter endt uddannelsesforløb.
Det er Ingeniørforeningen IDA, der står i spidsen for det overordnede projekt, mens hvert af de fire spor føres an af henholdsvis Aarhus Universitet (ledige akademikere), Specialisterne (neurodivergente), ReDi (kvinder med flygtninge- og migrantbaggrund) og IDA (seniorer og it-ansatte i SMV).
“Målet er at bidrage til at løse manglen på cyberkompetencer i danske SMV’er ved at etablere nye metoder til at træne specifikke grupper på kanten af arbejdsmarkedet og implementere det direkte i virksomhederne. Samtidig med, at vi styrker virksomhedernes evne til at håndtere cybertrusler, fremmer vi derved en mere inkluderende og bæredygtig arbejdsstyrke i Danmark,” siger Laura Klitgaard, der er formand for IDA.