Selvom der er meget mediefokus på de danske iværksættere, så kommer der færre og færre af dem. Første kvartal af 2024 bød på det laveste antal nystartede virksomheder i ni år.
6.800.
Så mange nystartede virksomheder så dagens lys i årets første kvartal ifølge Danmarks Statistik – og selvom det kan lyde af mange, så er det faktisk det stik modsatte. Tallet er nemlig det laveste siden 2015, og det viser med al tydelighed en ærgerlig tendens i dansk erhvervsliv, hvor stadigt færre kaster sig ud i livet som iværksætter.
“Danmark er fyldt med kloge hoveder, og det har danske virksomheder stor gavn af. Men vi skal også sørge for, at vores viden og opfindsomhed bliver til nye virksomheder, der kan skalere og skabe fremtidens store virksomheder. For det er nutidens iværksættere, der skaber fremtidens jobs, virksomheder og den velstand der skal betale vores fælles velfærd,” skriver Freja Brandhøj, chef for iværksætteri i Dansk Erhverv, på LinkedIn.
Spørger man Peter Beckman, CEO hos Treyd, er der flere grunde til, at iværksætterne bliver færre. I marts måned skrev han i et indlæg her på Marketconnect bl.a.
“Stigende renter og hårde tider efter corona-pandemien har skabt svære betingelser for mange iværksættere, og det har samtidig påvirket mulighederne for – med hjælp fra bankerne – at skaffe den nødvendige kapital, hvis man vil starte egen virksomhed. Det kan for mange udgøre en stopklods, og dermed slukker drømmen, inden den reelt er begyndt,” og han fortsatte.
“I en tid hvor små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i Danmarks økonomi, er det derfor afgørende at belyse de udfordringer og muligheder, de står over for, når der skal rejses kapital til opstart eller vækst.”
Netop problematikken med at rejse kapital, er også et punkt, er der optager Freja Brandhøj og Dansk Erhverv, der flere gange har rejst problematikken omkring adgangen til kapital som et afgørende punkt for bedre iværksætterforhold i Danmark.
“Aktieskatten skal ned på flade 27 pct. så vi er konkurrencedygtige ift. vores nabolande. Skatten på portføljeaktier, så som fantomskatten skal fjernes,” skriver hun.
Netop aktiebeskatningen har været til debat flere gange i iværksættermiljøet, hvor blandt andet Michael Eis, formand i Dansk Crowdfunding Forening, har udtalt sig kritisk omkring Dansk Erhverv og andres fokus på aktiebeskatningen.
“I Dansk Industri og Dansk Erhvervs spin om en lettelse af aktieavance beskatning fremføres argumentet, at det er bidende nødvendigt for der kan investeres tillbage i nye virksomheder. Skatteminister Jeppe Bruus har redegjort for at det efter SM’s (Skatteministeriets, red) opfattelse ikke ville ske, og DE og DI kan end ikke selv komme med et tal for hvor mange kroner af skattelettelserne, der investeres i nye virksomheder. Måske fordi, de godt ved, det er tæt på 0 kr.. De taler kun om skattelettelser på vegne af deres medlemmer, der er kapitalejere i mellemstore og store virksomheder.”