Danske eksportvirksomheder udviser forsigtig optimisme. Det viser den nyeste måling fra Eksportbarometer for fjerde kvartal 2023. Der er dog markante forskelle på, hvordan store og små virksomheder ser på fremtiden.
Jyske Bank og Danish Export Associations Eksportbarometer for fjerde kvartal 2024 lander på 52, hvilket viser forsigtig optimisme. Barometerindekset er uændret i forhold til både andet og tredje kvartal. Det indikerer en mild optimisme blandt virksomhederne bredt set.
Ser man på virksomhedernes størrelse og deres optimisme, er der dog en væsentligt større andel af store virksomheder, der ser lyst på fremtiden.
”Det er en positiv overraskelse, at barometeret ikke viser en mere tydelig tendens nedad, selv om vi har de højere renter. Tilsyneladende er virksomhederne meget modstandsdygtige. I hvert fald er den ordrebog, de har, modstandsdygtig over for de høje renter. Og vi ser jo også, i hvert fald nogle steder, at forbrugerne stadig er rimeligt godt kørende, selv om renterne er høje,” siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.
Renter påvirker eksporten
I undersøgelsen svarer 65 procent af virksomhederne, at de forventer at generel afmatning på grund af, at de højere renter vil påvirke eksporten i det kommende kvartal. Alligevel er der tilsyneladende en vis tro på fremtiden over en bred kam.
Dog skiller de små og mellemstore virksomheder sig ud ved at se væsentligt mere pessimistisk på fremtiden, end deres store kolleger. Virksomheder med 1-9 og med 50-249 medarbejdere rammer indeks 52, som også er det generelle barometerindeks, mens gruppen af virksomheder med 10-49 medarbejdere ikke kommer højere end 48, hvilket indikerer svag pessimisme.
Til sammenligning er de største virksomheder med mere end 250 medarbejdere ligger helt oppe på indeks 57.
”Jeg tror, at de store virksomheders optimisme hænger sammen med, at de er mere globale og dermed relativt mindre eksponeret mod Europa og Skandinavien end de mindre virksomheder. Europa og Skandinavien er de steder, hvor man er hårdest ramt af de højere renter, især Norge og Sverige. Men danske virksomheder er også ramt af, at valutaerne er svage. Det tror jeg er det, der gør sig gældende for de mindre virksomheder, og derfor pessimismen faktisk pibler lidt frem der,” siger Niels Rønholt.
Hos Danish Export Association, som er en medlemsforening for 700 eksporterende virksomheder, oplever man, at virksomhederne gennem de seneste års globale kriser har været gode til at holde skruen i vandet. Men man ser også, at der bliver kæmpet for at sikre indtjeningen.
”Det er positivt, at målingen viser en generel optimisme. Men når vi ser, at flere mindre virksomheder ligefrem er pessimistiske, er vi selvfølgelig nødt til at have særligt fokus på, hvordan vi understøtter dem og deres eksport. Mindre virksomheder har ikke på samme måde som de store ressourcerne til at angribe nye markeder, men de er til gengæld ofte hurtige og dygtige til at tilpasse sig, hvis der er nedgang på et givent marked,” siger Anette Galskjøt, CEO i Danish Export Association.
Endelig er der tegn på, at priserne er i gang med at falde på markederne. 30 procent af virksomhederne svarer, at de oplever faldende salgspriser. I tredje kvartal gjorde det sig gældende for 25 procent, og som følge heraf forudser Niels Rønholt, at barometeret godt kan komme til at falde mere i begyndelsen af 2024.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk