Ny trusselvurdering fra Center for Cybersikkerhed viser, at trusselniveauet for destruktive cyberangreb er vokset markant, og virksomhederne tager alt for let på truslen.
Truslen fra cyberkriminelle er vokset markant de senere år, og er nu på et af de højeste niveauer nogensinde.
En ny trusselvurdering fra Center for Cybersikkerhed viser, at sandsynligheden for et angreb er vokset fra 10-40 procent til nu 40-60 procent, og det er foruroligende, hvis man spørger digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri, Andreas Holbak Espersen.
“Det er en dybt alvorlig situation, når center for cybersikkerhed hæver trusselsniveauet for destruktive cyberangreb fra lav til middel. Det betyder, at der er øget risiko for at virksomheder, og centrale, kritiske funktioner i vores samfund kan blive ramt og lagt ned af cyberangreb.”
Samtidig viser en rapport fra KnowBe4, at de medarbejdere i europæiske virksomheder ifølge tests, som er udført på tværs af forskellige industrier og brancher, er en smule bedre rustet overfor cyber-trusler, end den gennemsnitlige medarbejder på verdensplan. Rapporten viser også, at flere virksomheder i dag har forståelse for, at medarbejdere har brug for at være en del af en organisations IT-sikkerhedsforsvar.
“Selvom synet på cybersikkerhed har udviklet sig fra mest at handle om overholdelse af regler, til nu at være en strategisk prioritering, så er det en proces, der forløber langsomt. Det er essentielt for virksomheder, at de prioriterer løbende IT-sikkerhedstræning for at skabe en stærk sikkerhedskultur, hvilket, sammen med teknologi, er afgørende for at bekæmpe cyber-trusler,” siger Martin Kraemer, IT-sikkerhedstræningsekspert i KnowBe4.
Destruktive cyberangreb er ifølge Dansk Industri lige en tand værre end gængs hacking, fordi her er målet for en fjendtlig aktør at ødelægge mest muligt og ikke bare tage en virksomheds data som gidsel for at få løsepenge. Det kan f.eks. være at slette eller overskrive data eller i yderste instans at lukke for kritisk infrastruktur som el, vand, varme etc.
“De ondsindede aktører er ligeglade hvem de rammer, alle der er sårbare er mål, og formålet er at påvirke befolkning og svække opbakningen til Ukraine, skriver rapporten. Det handler altså om at være godt forberedt og sørge for at være opmærksom på de sårbarheder man har. Det er ikke kun særligt væsentlige virksomheder, der er i hackernes søgelys,” siger Andreas Holbak Espersen.