Nogle faglige kompetencer og færdigheder er mere værd end andre. Nyt studie kortlægger værdien af 962 konkrete færdigheder og viser, at særligt viden om kunstig intelligens (AI) i dag står i høj kurs. I gennemsnit øger AI-kompetencer aflønningen med 21 procent.
AI er det helt store emne i stort set alle hjørner af erhvervslivet i disse tider, og det står tit og ofte også at læse på lønsedlen hos de medarbejdere, der har særlige kompetencer inden for AI på den ene eller anden måde.
Et nyt studie fra Københavns Universitet og University of Oxford, der har kortlagt og sat værdi på 962 arbejdsrelaterede færdigheder, viser, at tilegnelsen af specifikke AI-færdigheder aflønningen med 21 procent.
”Den højere værdi denne type arbejde afspejler, at kunstig intelligens er inde i en rivende udvikling, og at kompetencer på området er efterspurgte. Men AI-kompetencer er også et godt eksempel på en type færdigheder, som kan bruges i mange arbejdssammenhænge, og som det derfor giver ekstra værdi at besidde,” siger Ole Teutloff fra Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) ved Københavns Universitet.
Eksplosion i efterspørgsel
Hos brancheforeningen IT-Branchen, er Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, ikke overrasket over tallene.
”Det kommer ikke bag på mig, at der er stor efterspørgsel på AI-specialister. Men jeg er overrasket over, at det betyder så meget ekstra i lønposen, hvis man er dygtig indenfor kunstig intelligens og machine learning,” siger hun.
Hun mener derudover, at analysen med al tydelighed viser, at AI ikke kan stå alene.
“Den giver størst værdi, også lønmæssigt, hvis den kan kombineres med andre færdigheder eller områder. F.eks. hvis man kan finde ud af at bruge kunstig intelligens indenfor finans, jura eller marketing.”
I studiet bruger de to forskere data fra 50.000 freelancejobs, der er udbudt på en stor amerikansk onlineplatform i perioden 2014-2022. Da sådanne freelanceplatforme både angiver lønniveau og specificerer krav til kvalifikationer og færdigheder, er det med dataanalyser muligt at kortlægge de forskellige færdigheders indbyrdes relationer og værdi ned i detaljen.
Her topper nye færdigheder knyttet til ’maskinlæring’ listen med en relativ ekstraværdi på 40 pct. Derefter følger en række andre AI-relaterede kompetencer som f.eks. kendskab til ’deep learning’ (27 %) ’dataanalyse’ (14 %) og programmer, der benyttes til kunstig intelligens, f.eks. Python (8 %) og Java (5 %).
”Lige nu ser vi en eksplosion i brugen af AI både i erhvervslivet, i det offentlige og i vores hverdag. Så det er noget, alle efterspørger, men som der lige nu er meget få, der mestrer. Og det skruer lønningerne op,” siger Mette Lundberg.
Mere generelt viser studiet, at værdien af en færdighed eller kompetence er markant højere, hvis den på frugtbar vis kan kombineres med færdigheder fra andre områder. Det er altså et plus, hvis man kan tilføre en helt anderledes, men efterspurgt færdighed til sin professionelle værktøjskasse.
”Vi ser lige nu to typer efterspørgsel indenfor AI. Der er de helt hardcore AI-eksperter, der kan skrive algoritmerne til fremtidens AI-løsninger. Og de vil være i meget høj kurs mange år frem. Men vi ser også en efterspørgsel efter ”almindelige” medarbejdere, der har dygtiggjort sig og kan finde ud af at bruge AI-løsninger i deres hverdag. Antallet medarbejdere, der bruger AI i dagligdagen, vokser hurtigt, og snart bliver det værktøjer, som man bare forventer, at ens medarbejdere kan håndtere,” siger Mette Lundberg.
Ifølge Fabian Stephany giver kortlægningen af sådanne sammenhænge ny viden om, hvordan den enkelte bedst kan udvikle sine færdigheder, så de matcher efterspørgslen på arbejdsmarkedet.
“Vores resultater har store konsekvenser for enkeltpersoner, virksomheder og beslutningstagere. Når man er opmærksom på værdien af færdigheder, der komplementerer hinanden, kan vi f.eks. bedre vejlede arbejdstagere i deres individuelle efteruddannelse eller omskoling,” siger han.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk