Der har længe hersket en udbredt pessimisme blandt danske topledere, når snakken faldt på fremtidens udsigter og muligheder. Men ifølge en ny survey fra PwC er optimismen nu vendt tilbage.
Vækst i verdensøkonomien er afgørende for store og små danske virksomheder, der skal afsættes deres varer, services og produkter.
På dette tidspunkt sidste år, var det dog så som så med troen på vækst i verdensøkonomien, når man spurgte de danske topledere. Kun 8 procent mente, at der var fremgang i vente, mens resten forholdt sig mere skeptiske, eller ligefrem mente, at kurven lille pege den stik modsatte vej.
I år er stemningen dog en anden, og i en ny surfet foretaget af PwC, tror hele 31 procent nu på fremgang og vækst, mens 46 procent dog stadig tror på, at væksten i verdensøkonomien vil falde i 2024, men dette er stadig betydeligt færre end de 86 procent, der mente det samme sidste år.
“I år ser CEO’erne noget mere lyst på verdensøkonomien de kommende 12 måneder end samme tidspunkt sidste år. Optimismen er dog fortsat behersket, idet hovedparten forventer et fald, og meget tyder på, at renteniveauet og den geopolitiske usikkerhed og uro, der har præget 2023, fortsat vil præge økonomien i 2024,” siger Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC.
Ser vi kun på de danske virksomheders muligheder det kommende år, mener 35 procent, at der er vækst i vente, mens 32 procent forventer faldende vækst i Danmarks nationaløkonomi.
Når snakken falder på danske virksomheders foretrukne markeder, er der også sket en udvikling, det kan være værd at skrive bag øret. For mens USA i mange år har ligget øverst på listen over danske CEO’ers top 5 over vigtigste vækstmarkeder, så fortrænger Tyskland nu amerikanerne fra førstepladsen, mens Storbritanien ryger helt ud af top fem, hvor Norge til gengæld gør sit indtog.
“Lidt overraskende udpeger den højeste andel af danske CEO’er nogensinde Tyskland som det mest attraktive vækstmarked. Historisk set søger virksomhederne mod de nære og mere sikre markeder i tider med uro i verden, og det selvom Tysklands økonomi stort set gået i stå i det forgangne år, hvilket kan ramme den danske vareeksport negativt,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.