En undersøgelse blandt Ingeniørforeningens (IDA) medlemmer viser, at øremærkningen af barsel til fædre har løftet de mandlige medlemmers barsel betydeligt.
Barsel til fædre har været et af de helt store emner de seneste år, og bølgerne er ofte gået højt, når der er blevet holdt på det ene eller andet argument i debatten.
Men noget tyder på, at øremærkningen har gjort noget godt for fædres barsel, da bl.a. en ny undersøgelse foretaget blandt IDAs medlemmer viser, at næsten 9 ud af 10 nu længere barsel end de 11 uger, der er øremærket til dem.
Siden den nye ordning trådte i kraft 2. august 2022 har de 2.569 privatansatte medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen, i gennemsnit taget 14,5 ugers orlov, mens kvinderne tager 34,5 uger i gennemsnit.
”Vi vidste godt, at bevægelsen mod en mere ligelig fordeling af barslen allerede var i gang blandt IDAs medlemmer,” siger Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA, med henvisning til tal fra sidste år, som viste, at de mandlige medlemmer umiddelbart efter øremærkningen forlængede deres barsel med mere end fire uger i gennemsnit.
Hun glæder sig over udviklingen. Hun peger på, at en mere ligelig fordeling af barslen fremmer ligeløn og lige karrierevalg mellem kønnene.
”Det har en negativ indflydelse på kvinders lønudvikling, livsindkomst og pensionsopsparing, når de tager langt størstedelen af barslen. Det forplanter sig som et løn- og karrieremæssigt tilbageslag i sammenligning med mændene. Når mændene tager en større del af barslen, så sætter det skub i ligestillingen mellem kønnene, når det gælder løn og karrieremuligheder,” siger Malene Matthison-Hansen.