Smerter kan spille en stor rolle i hverdagen på arbejdspladsen – og ifølge en ny undersøgelse oplever fire ud af ti danskere dagligt smerter, der begrænser deres arbejdsevne.
Smerter kan komme i mange former, og have meget forskellig indvirkning på vores hverdag.
Mange kæmper med ondt i ryggen, hvilket kan gøre arbejdsdagen smertefuld – mens andre døjer med hovedpine eller smerter i armene, f.eks. som følge af meget arbejdet med musen ved computeren.
Ifølge en undersøgelse fra Arbejdstilsynet, har 40 procent af lønmodtagere haft så mange smerter et sted i kroppen inden for de seneste tre måneder, at det påvirker deres arbejdsevne. Dette tal er steget fra 25 procent i 2012.
Spørger man Christina Sode Haslund, politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i Dansk Arbejdsgiverforening, er det en bekymrende udvikling.
“På den ene side går smerter ud over den enkeltes trivsel og livskvalitet. Det er i sig selv vigtigt nok, men på den anden side, så har vi også brug for, at så mange som muligt på arbejdsmarkedet er sunde og raske, så de kan holde til et helt arbejdsliv. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget for at standse den her udvikling.”
Undersøgelsen viser samtidig, at mere end hver sjette adspurgte lønmodtager altid eller ofte har smerter, der begrænser dem i deres arbejde.
Smerterne finder ikke kun vej til særlige brancher, men er et problem på tværs af nærmest samtlige brancher og sektorer i landet – skønt flest klager over smerter inden for Ejendoms- og rengøringsinspektion, tømrere og snedkere, samt laboranter.
“Vi ved fra andre undersøgelser, at ens livsstil har en stor indflydelse på, hvor meget man oplever smerter i kroppen, men samtidig også hvor fysisk hårdt, man oplever, at ens job er. Vi kan se, at andelen med en usund livsstil i befolkningen stiger, og det slår også igennem på antallet, der oplever smerter i en sådan grad, at det begrænser deres arbejdsevne,” siger Christina Sode Haslund.