Begge køn drives af et ønske om mere frihed i arbejdslivet – og den største udfordring for begge køn er frygten for at miste fast indkomst. Det viser en ny undersøgelse fra Erhvervshus Hovedstaden og Iværksætterdanmark.
“Jeg kendte tallene og tænkte ærligt talt; “Why even bother?” Jeg kunne se for mig, at jeg skulle bruge måneder på at pitche til en masse investorer, som alligevel ikke ville gide investerer i mig. Så det droppede jeg i lang tid, og det ærgrer jeg mig virkelig over i dag.”
Sådan udtaler iværksætter og grundlægger af Økonomista, Mille Skjold Madsen, i podcasten SelskabsDialogen, da snakken falder på, de udfordringer man som kvindelig iværksætter kan møde, når det kommer til investorer og risikovillig kapital.
Det er ét af de områder, hvor vilkårerne for kvindelige iværksættere beviseligt er anderledes end for mænd, men ser vi på, hvad en dansk iværksætter drømmer om og ser som sine succeskriterier omkring det at starte virksomhed, er med og kvinder i det store hele på bølgelængde.
Flere måder at få succes
En ny undersøgelse fra fra Erhvervshus Hovedstaden og Iværksætterdanmark viser, at både kvinder og mænd betragter det som det største succeskriterie for deres virksomhed, når de som iværksættere kan udbetale deres egen løn, og påpeger andenpladsen kommer et ønske om en god balance mellem arbejde og privatliv.
”Analysen omfatter deltagere i Iværksætterdanmark, som spænder over en bred vifte af iværksættere, der på forskellig vis bidrager til at skabe arbejdspladser, vækst og innovation i Danmark. Fra tech-iværksætteren, som motiveres af at skabe vækst, til iværksætteren, der drives af at gøre en forskel i verden, eller solo-iværksætteren, som søger friheden til at skabe egen balance mellem arbejde og privatliv,” siger Katrine Paaby Joensen, administrerende direktør i Erhvervshus Hovedstaden.
Forskellene mellem kønnene viser sig på tredjepladsen, hvor skalering og vækst er vigtigere for mændene, mens det for kvinder handler om at bidrage til at gøre verden til et bedre sted.
Derudover viser undersøgelsen, at det er vigtigere for kvinder end for mænd at have gode rollemodeller, dog er det ikke afgørende, at rollemodellen har samme køn, som én selv, men at man kan spejle sig i rollemodellens værdier, herunder henholdsvis fokus på vækst og skalering vs. work-life-balance.
“En del af mine læsere og følgere på Instagram følger med, fordi de selv er iværksættere eller drømmer om at blive det, og derfor er det vigtigt for mig at vise, hvordan jeg driver min virksomhed. Jeg vil jo gerne inspirere andre til også at turde tage springet,” siger Mille Skjold Madsen.
Fælles for begge køn er, at usikkerheden i forhold til manglende fast indkomst udgør den største udfordring, ligesom iværksætterne har ensartede kompetencebehov på tværs af køn.
“Analysen peger bl.a. på, at det er vigtigt at italesætte, at der er mange måder at lykkes på. Jeg håber også, at det kan være nyttigt for dem, som går med en potentiel iværksætter i maven, at vide, at man ikke står alene med sine overvejelser om udfordringer og behov. De fleste iværksættere – både mænd og kvinder – oplever tvivl og usikkerhed undervejs, men springer ud i det og har succes,” siger Katrine Paaby Joensen.