84 procent af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 procent er bekymrede for at miste deres job til de nye teknologier.
Gennem de seneste år er kunstig intelligens (AI) blevet stadigt mere avanceret og udbredt på de danske arbejdspladser, og flere og flere opgaver kan i dag klares af nye teknologier.
Spørger man danskerne, er det dog ikke med uddelt begejstring, at de nye teknologier vinder indpas på arbejdspladserne. Mange regner med, at deres arbejdsopgaver i stigende grad vil kunne overtages af AI, eller at det som minimum vil påvirke deres eget job i større eller mindre omfang.
En ny undersøgelse fra PwC, som i samarbejde med Epinion har analyseret over 1.400 danskere i arbejdsstyrken. viser, at 84 procent forventer således, at deres job vil blive påvirket af AI.
“Undersøgelsen viser, at langt de fleste danskere på arbejdsmarkedet vurderer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job, men de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job. Danskerne giver således udtryk for, at fordelene ved kunstig intelligens særligt kommer til udtryk på arbejdsmarkedet,” siger Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed.
Muligheder og trusler
Baggrunden for, at danskernes jobs kan blive påvirket af AI, skal findes i det faktum, at mange arbejdsopgaver kan varetages hurtigere og med mindre fejlmargen af nye teknologier, end af en almindelig medarbejder.
Ifølge PwC’s undersøgelse er der store brancheforskelle, når det gælder frygten for at miste sit job til kunstig intelligens. Hele 7 ud af 10 danskere, der er beskæftiget i informations- og kommunikationsbranchen, forventer således, at kunstig intelligens vil effektivisere og berige deres arbejdsliv, men samtidig er 17 procent bekymrede for, at AI vil overtage deres egen jobfunktion.
Til sammenligning er det blot 4 % af danskerne inden for offentlig administration, undervisning og sundhed, der er bekymret for at miste deres job.
“Kunstig intelligens kommer til at påvirke samfundet og særligt arbejdsmarkedet vil være under forandring. På sigt forventer vi, at joblandskabet vil ændre sig, og derfor er det vigtigt, at man omstiller sig og tilegner sig nye kompetencer. Flere skal løfte deres digitale forståelse og kunne bruge deres kompetencer i et digitalt miljø, fx at kunne analysere og strukturere data og dataprocesser. Det er en nødvendighed for at kunne imødekomme skiftende krav på arbejdsmarkedet,” siger Mads Nørgaard Madsen.