Forskere fra Aalborg Universitet har studeret udenlandsk arbejdskrafts arbejdsmiljø i byggebranchen i den største undersøgelse nogensinde af sin art. Resultaterne er dybt rystende, mener flere organisationer.
Det står særdeles skidt til med forholdene for migrantarbejdere i den danske byggebranche. Det fremgår af en ny rapport, der er udarbejdet af forskere fra Aalborg Universitet.
Af rapporten fremgår det, at migrantarbejdere langt oftere er udsat for arbejdsulykker end deres danske kollegaer, og at kun hver femte arbejdsulykke anmeldes. Migrantarbejdere udgør ca. 12-13 procent af de beskæftigede i byggebranchen, men 37 procent af dødsulykkerne fra 2016-2022 ramte migrantarbejdere.
“Det kan og skal vi gøre bedre. Arbejdsgiverne har det retlige ansvar for et sikkert og sundt arbejdsmiljø – også for migrantarbejdere. Det ansvar skal de løfte. Det gælder også effektiv forebyggelse af arbejdsulykker, ligesom enhver arbejdsulykke selvfølgelig skal registreres, så vi har det fulde overblik over ulykker på det danske arbejdsmarked,” siger Flemming Grønsund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Også hos 3F råber man nu vagt i gevær over forholdene for migrantarbejdere, og næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaar, hæfter sig også ved tallene om arbejdsulykker.
“Rapporten tegner et tydeligt billede af, at der er arbejdsgivere i den danske byggebranche, der er helt uden skrupler. De tager alle midler i brug for at udnytte dem, der er allermest udsatte. Undersøgelsen bekræfter det billede, vi længe har haft mistanke om. Men omfanget af diskrimination og de historier, som bringes frem, er dybt rystende,” siger han.
Rapporten understreger også, at mange migrantarbejdere oplever trusler om vold og fyringer, der forklarer hvorfor migranterne ofte har svært ved at sige fra overfor uværdige arbejdsvilkår. Også i tilfælde hvor arbejdet kan have store sikkerhedsmæssige konsekvenser.
“Migrantarbejdere er her i sagens natur på et sårbart grundlag. Deres opholds- og arbejdstilladelse er dybt afhængigt af deres konkrete ansættelse, og det skaber en frygt hos mange for at ytre sig om de urimelige vilkår. Det er både synd for den enkelte migrantarbejder, at man skal finde sig i at leve under trusler og frygt, og samtidigt er det også farligt for vores arbejdsmarked generelt. For vi kan og skal ikke acceptere, at de tilstande er normen på visse dele af arbejdsmarkedet,” siger Flemming Grønsund.
Hos Malerforbundet mener forbundsformand, Tonny Olsen, der også er formand for BAT-Kartellets Arbejdsmiljøudvalg, at problemet breder sig ud over mange brancher og landsdele.
“Vi ser også, at de migrantarbejdere trues til at tie stille, når deres forfærdelige forhold resulterer i ulykker. Rapporten skønner, at kun i hvert femte tilfælde anmelder arbejdsgiveren migrantarbejderes arbejdsulykker. Hvis migrantarbejderne går til myndighederne, risikerer de at blive fyret og kørt til deres hjemlande. Det er under al kritik.”