Onsdag den 10. april slog ny Sikkerhedsforening dørene op for medlemmer – en sammenslutning af godkendte kosmetiske klinikker og kosmetiske tatovører. Vi vil anerkendes som det øvrige sundhedsvæsen, siger formand.
Den seneste rapport fra Sundhedsstyrelsen om danskernes brug af kosmetiske behandlinger afslører et bemærkelsesværdigt tomrum.
Da der ikke er nogen form for indberetningspligt eller fælles journaliseringssystem for behandlinger som Botox, fillers, laserbehandlinger og kemiske peelinger, er der ikke tilgængelige data omkring brugen af disse behandlinger. Dette skyldes primært, at disse behandlinger udføres i privat regi – og derfor ikke deler oplysninger med det øvrige danske sundhedsvæsen.
Den manglende tilgængelighed af data udgør et problem, når der skal træffes oplyste politiske beslutninger, mener en ny brancheforening, der har til formål at forbedre situationen.
”Jeg oplever desværre, at branchen ofte kun opnår spalteplads, når det tager afsæt i skræmmehistorier. Man bør i stedet oplyse sagligt, med baggrund i fakta, og appellere til danskernes sunde fornuft, uden at skræmme livet af dem,” siger formand for Sikkerhedsforeningen, Anita Wiese.
Formålet med foreningen er at indsamle mere information, således at sundhedsfaglig udvikling, vækst i antallet af behandlinger og demografiske tendenser kan måles og følges. Målet er, at dette vil bidrage til at skabe grundlag for relevante og tidssvarende tiltag for de kosmetiske klinikker i Danmark.
Det fremgår af en rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at der i 2022 kun blev foretaget 40 sundhedsfaglige tilsyn med kosmetiske behandlingssteder. Kun én klinik havde kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden.
De høje omkostninger ved at overholde reglerne i branchen, der typisk løber op i mellem 150.000 og 250.000 kr. årligt for at have en klinikansvarlig læge tilknyttet, hvilket loven foreskriver at de skal.
Næstformanden i Sikkerhedsforeningen, Camilla Lærke, fremhæver vigtigheden af at skabe en retfærdig og positiv opfattelse af branchen og de mennesker, der udfører kosmetiske behandlinger. Hun understreger, at mange af disse behandlinger har positive og gavnlige effekter for patienterne, når de udføres korrekt af kvalificerede fagfolk.
”Branchen får ikke altid den anerkendelse, den fortjener. Vi vil derfor forsøge at skabe balance i vores omdømme og være med til at kaste lys på de oprigtige historier, der er årsagen til, at danskerne strømmer til klinikkerne,” siger hun.