Det har i mange år været sådan, at en lang uddannelse generelt set har været vejen til en højere indkomst livet igennem, men ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at den sandhed er ved at skride.
Er man højtuddannet tjener man bedre end en faglært eller en person, der har taget en kort uddannelse.
Det har i årtier været en sandhed her til lands, men virkeligheden er så småt begyndt at ændre sig, og den økonomiske gevinst ved at tage en lang videregående uddannelse er ved at erodere i forhold til de kortere uddannelser. I dag har nogle grupper af faglærte overhalet akademikerne på lønnen, viser ny analyse fra AE.
”Der bliver færre og færre faglærte på det danske arbejdsmarked, og vi står faktisk og mangler personer med en erhvervsuddannelse. Derfor er prisen for deres arbejdskraft steget markant. Det gælder især håndværkernes indkomster,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Tidligere på måneden viste en lignende analyse fra tænketanken Kraka og Deloitte, at 58 procent af de bedste faglærte tjener det samme som de unge, der har taget en lang videregående uddannelse.
“En akademisk titel garanterer ikke længere en højere løn og sikrere fremtid. Tallene taler deres tydelige sprog. Markedet justerer sig selv, og med det lønniveauet. Vi ser nu, at 58 procent af de faglærte, herunder særligt elektrikere og vvs’ere, tjener mere end mange akademikere,” sagde Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, i den forbindelse.
Analysen fra AE viser, at flere typer faglærte inden for de tekniske og byggetekniske områder som 40-årige har en højere gennemsnitlig indkomst end akademikere inden for områderne humaniora, kunstneriske fag og pædagogik, der i gennemsnit tjener mellem 346.000 og 462.000 kroner.
Til sammenligning har en 40-årig elektriker i gennemsnit en erhvervsindkomst på 524.000 kroner.
”Både blandt unge og deres forældre hersker der nogle myter om det at være faglært. Mange tror sikkert, at man ikke tjener så godt som faglært, men for eksempel elektrikere, VVS’ere og mekanikere tjenere allerede i dag mere end nogle grupper af akademikere. Og man kan godt forvente, at det billede bliver forstærket i de kommende år, hvor manglen på faglært arbejdskraft vil vokse markant,” siger Emilie Damm Klarskov.