Antallet af dagligvarebutikker pr. indbygger er faldet i 89 af landets 98 kommuner i perioden fra 2012 til 2022. Men butikker er hjertet i mange lokalsamfund, mener organisation.
Vi får længere til den lokale dagligvarebutik i Danmark, end vi havde for nogle år siden. Det viser ny analyse fra Danmarks Statistik.
3,9 procent af befolkningen, svarende til 229.000 danskere, har i dag 5 km eller længere, når der skal handles stort og småt til dagligdagen.
”Når flere har fået over 5 km til dagligvarebutikker, kan det bl.a. hænge sammen med, at antallet af dagligvarebutikker er faldet siden 2012,” siger Magnus Nørtoft, fuldmægtig i Danmarks Statistik med henvisning til, at antallet af dagligvarebutikker er faldet med 500 siden 2012 til 3.960 dagligvarebutikker i 2022.
Hos De Samvirkende Købmænd er man netop kommet med et udspil, der skal sikre en bæredygtig fremtid for Danmarks landdistrikter – og styrke de lokale købmænd.
“Vores lokale købmænd er meget mere end blot butikker. De er hjertet i mange små samfund, og de bidrager væsentligt til lokaløkonomien og det sociale sammenhold,” siger Jannick Nytoft, direktør for De Samvirkende Købmænd.
Man ser eksempelvis gerne et opgør med regler og administrative byrder, der gør hverdagen svær især for de mindre butikker rundt omkring i landet.
“Hvis vi skal sikre, at landdistrikterne ikke bare overlever, men trives, så kræver det, at vi tænker nyt og handler nu. Derfor omfatter vores udspil ændringer i planlovgivningen, bedre adgang til finansiering for købmænd og tiltag, der skal skabe lige konkurrencevilkår,” siger Jannick Nytoft.
Analysen fra Danmarks Statistik viser, at 95 procent af dem, der har 5 km eller derover til nærmeste dagligvarebutik, har også mere begrænset adgang til offentlig transport. Det vil sige, at de enten har længere end en halv km til nærmeste stoppested eller station, eller at der er mindre end fire afgange i timen.