Regeringen vil spare 1000 administrative arbejdspladser i staten og prioritere den nære velfærd. I den manøvre står Cabi til at miste en stor del af sin offentlige bevilling, og det kan få konsekvenser for danskere på kanten af arbejdsmarkedet.
Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og bestyrelsesmedlem i Cabi, Nina Smith, retter en skarp kritik mod regeringens forslag om at fjerne Cabis bevilling på finansloven.
Cabi, en nonprofitorganisation, der hjælper virksomheder med at inkludere udsatte ledige i arbejdsstyrken, står til at miste sin faste offentlige bevilling på knap 10 millioner kroner årligt fra årsskiftet.
“Det virker ikke gennemtænkt. Når vi ved, at den samfundsmæssige værdiskabelse for hver ledig, der opnår 25 timers beskæftigelse, er godt og vel 300.000 kroner årligt, er grundbevillingen til Cabis indsats godt givet ud,” udtaler Nina Smith.
Hun påpeger derudover, at Cabi spiller en afgørende rolle i at hjælpe virksomheder med at finde og inkludere arbejdskraft fra kanten af arbejdsmarkedet.
Nina Smith understreger, at i en tid, hvor virksomheder desperat leder efter arbejdskraft, er det uhensigtsmæssigt at skære i bevillingen til en organisation, der gør netop det muligt.
“Der er ikke andre i Danmark, der løfter præcis den vigtige samfundsmæssige opgave, som Cabi løfter i dag,” tilføjer hun.
Cabis direktør, Mette Rønnau, er også uforstående over for udspillet. Hun påpeger, at Cabis arbejde har resulteret i, at mindst 8600 udsatte ledige er blevet en del af arbejdsmarkedet inden for de seneste tre år.
“Ingen kan have interesse i, at en organisation, der løfter ledige ud af offentlig forsørgelse, bliver amputeret. Det er jo en del af vores velfærd,” siger hun og advarer om, at spareøvelsen kan ende med at blive en udgift for samfundet.