To år er gået siden Mette Frederiksen lukkede landet ned, og opfordrede danskerne til at handle online, hvor det kunne lade sig gøre. Det gav e-handlen en historisk rygvind, men hvad har coroaens medvind lært den danske e-handel?
E-handlen har oplevet konstant fremgang i Danmark, så længe det har været muligt for os som kunder at handle online. År efter år er flere fysiske butikker også kommet online, og antallet af rene onlineshops har fulgt samme spor. Derfor var det også en branche, der var godt rustet til det pludselige rygstød, man fik som følge af de nedlukninger, der fulgte i kølvandet på coronaepidemien.
Der bliver mindre plads til de små på markedet. Men det betyder ikke, at de ikke kan komme frem, for er der én ting, der altid er plads til på ethvert marked, så er det dem, der kan tænke i nye baner.
Niels Ralund
Men selvom e-handlen havde oplevet konstant fremgang i næsten tyve år, var ikke alle klar til den efterspørgsel, der pludselig ramte i foråret 2020.
“Mange webshops blev totalt overrumplet af den efterspørgsel, der pludselig ramte dem. Vi så jo alle, hvordan f.eks. Nemlig.com slet ikke kunne følge med efterspørgslen i starten, og det var de ikke ene om. Pludselig blev e-handlen den eneste handelsvej, og det var nogle bedre til at omstille sig til end andre,” siger Niels Ralund, E-handelsdirektør hos Dansk Erhverv.
Mere professionelt
Èn af de ting, der er mest forandret ved e-handlen her i 2022 set imod, hvad den var foråret anno 2020, er, at ingen butikker eller forretningsdrivende længere er i tvivl om, at e-handlen er en altafgørende del af forretningens indtjening. Mens det for visse kæder blev set som en andenprioritering, har de butikker og kæder, der har klaret sig bedst gennem coronaepidemien, forstået at omstille sig efter de hastigt ændrende tider.
“Der er sket en meget stor professionalisering af e-handlen over alt i branchen. En e-commerce manager har i dag kun én hat på, og koncentrere sig 100 procent om e-handel. Det var bestemt ikke alle, der gjorde det for to eller tre år siden. Samtidig er der kommet en langt større bevidsthed om, hvad man er eksperter i som forretning, og hvordan man udnytter denne ekspertise til at tiltrække kunder,” siger Niels Ralund, der også mener, at man kan se på budgetterne til markedsføring online, at der er sket en markant professionalisering af virksomhederne hvad angår e-handel.
“Samtidig bliver der investeret voldsomt i logistisk, simpelthen for at få varerne ud til kunderne i en fart. Den store professionalisering, og de mange penge, der bruges på forskellige aspekter af e-handel gør også, at mange af de små butikker på markedet får svært ved at følge med udviklingen.”
Styrker både fysisk og online
Et andet aspekt af e-handlens succes gennem to år med coroanepidemi er, hvad kunderne gør, når omstændigheder ændrer sig, og de fysiske butikker åbner op igen. Vender kunderne e-handlen ryggen, eller fortsætter vi, som vi har gjort de seneste år?
“Selvfølgelig er der kommet handlende i de fysiske butikker igen, nu hvor e-handlen ikke længere er eneste mulighed, det er klart. Men vi ser ikke tegn på, at e-handlen står i stampe eller har markant nedgang. Tværtimod, så ser vi snarere, at man fra butikkernes og kædernes side er blevet bedre til at kombinere e-handlen med den fysiske handel, og eksempelvis har Imerco stor fremgang både på nettet og i de fysiske butikker,” siger Niels Ralund.
Skærpet konkurrence
Markedet for e-handel er i større grad blevet de store spillers hjemmebane, og flere danske kæder investerer netop nu i store logistikprojekter og lagerprojekter, der skal imødekomme den stigenden onlinehandel. Således har sportskæden Sport24 investeret i store robotstyrede lagre, mens Matas har sat gang i store investeringer inden for logistisk.
“Der bliver mindre plads til de små på markedet. Men det betyder ikke, at de ikke kan komme frem, for er der én ting, der altid er plads til på ethvert marked, så er det dem, der kan tænke i nye baner, og gøre tingene anderledes. Små butikker har nok lettere ved at manøvrere, og der er ingen tvivl om, at der er mange, der står klar til at gøre fremstød, hvis nogle af de store begynder at hvile på laurbærene.”