Flere virksomheder vælger at gå sammen i det tekniske erhvervsliv, det viser ny analyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne om konsolidering i brancherne. En naturlig udvikling, mener organisationen.
Gennem de senere år er stadigt flere små virksomheder inden for det tekniske felt forsvundet, og er på forskellig vis blevet slået sammen med større virksomheder, enten via opkøb eller på anden vis sammenlagt.
Eksempelvis har InstallatørGruppen opkøbt en række mindre virksomheder, der formelt bliver ejet af hovedselskabet, omend de som oftest fortsætter under samme navn og samme setup som tidligere.
“Den konsolidering, vi ser i dag, skal ses i lyset af et marked i konstant udvikling, hvilket også medfører en lang række nye administrative krav, forventning om digitalisering, mere behov for specialiseret viden og kapaciteten til at fastholde og tiltrække medarbejdere. Det er vilkår, der måske er mere overkommelige, hvis man er en større enhed,” siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Så sent som i fredags Sæby El officielt en del af Koble, der er en sammenslutning af el-installatører med økonomisk støtte fra en norsk investeringsfond. Ifølge Lars Andersen, direktør i Sæby El, er det nødvendigt for de små virksomheder at blive en del af større sammenslutninger, for at kunne følge med udviklingen
“At blive en del af Koble giver os de perfekte forudsætninger for at kunne ekspandere, fastholde medarbejdere og hjælpe hinanden med at udlåne specialister og nå deadlines, samtidig med at jeg bevarer den lokale forankring, der er afgørende for både mig og mine kunder,” siger Lars Andersen, direktør i Sæby El.
I perioden 2008 til 2022 er hver tiende virksomhed i elbranchen forsvundet, og tilsvarende er hver syvende virksomhed forsvundet inden for vvs- og blikkenslagerbranchen samt metalindustrien. Samtidig er fuldtidsbeskæftigelsen steget med mellem op til 21 procent i netop disse virksomheder.
Inden for alle brancher er også andelen af virksomheder med mere end en ejer steget.
“De tekniske brancher er i rivende udvikling, og det er kun naturligt, at det vækker interessen hos for eksempel kapitalfonde, der ser de enorme vækstmuligheder, der blandt andet kommer ved den grønne omstilling af samfundet. Men samtidig vil der fortsat være plads i markedet til den traditionelle ejerleder, der driver en lille lokal virksomhed,” siger Nicolai Siegumfeldt.