Der er mange pressede virksomheder rundt omkring i landet i disse tider – mange oplever en markant dalende efterspørgsel, der har noget det laveste niveau i tyve år.
Der er sket en betydelig stigning i det danske erhvervsliv de seneste måneder, og vel at mærke en stigning i den forkerte retning.
For siden september 2023 er antallet af virksomheder, der anser manglende efterspørgsel som en barriere for virksomhedens udviklingsmuligheder steget fra 27 procent til 35 procent, ifølge tal fra Dansk Industris (DI) virksomhedspanel.
I marts 2023 var det tilsvarende tal på knap 20 procent, og der er dermed tale om en stigning på 17 procentpoint på mindre end et år.
“I takt med, at de høje priser og renter har sat en dæmper for den økonomiske aktivitet både i Danmark og på globalt plan, er der ikke noget at sige til, at virksomhederne er mindre optimistiske, mere usikre og mangler efterspørgsel,” siger Morten Grantzau vicedirektør i DI.
Også hos Dansk Erhverv (DE) er man bekymrede over den faldende efterspørgsel, som mange virksomheder desværre møder.
“Virksomhederne er hårdt ramt af aftagende efterspørgsel fra ind- og udlandet samt stigende omkostninger. Kraftige rentestigninger og vækstafmatning på eksportmarkeder svækker afsætningsmulighederne. Det gør desværre, at der er virksomheder, som må dreje nøglen om og det er den helt forkerte vej at gå i et samfund hvor vi har brug for vækst til at gå styrket ind i morgendagen og understøtte den skrantende velfærd,” skriver chef for iværksætterpolitik hos DE, Freja Brandhøj på Linkedin.
Den dalende efterspørgsel står samtidig som en skærende kontrast til en anden af tidens store udfordringer for de danske virksomheder; nemlig manglen på arbejdskraft, der omfatter mange forskellige brancher og sektorer.
I installationsbranchen forventer 47 procent af virksomhederne ikke, at det bliver nemmere at finde medarbejdere i fremtiden, viser tal fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
I DIs Virksomhedspanel angiver 30 procent af virksomhederne det som en barriere for vækst det kommende år.
“Det kan godt synes paradoksalt, men det hænger sammen med dels den store forskel på tværs af brancher og dels, at virksomhederne håber og venter at kunne klare modvinden uden at afskedige særlig mange medarbejdere. Når vi så kommer fra et niveau med enorm stor mangel på arbejdskraft, så vil det fortsat være en stor udfordring for mange virksomheder i den kommende tid, også selvom nogen virksomheder må finde fyresedlerne frem,” siger Morten Granzau.