Der vil fortsat være en betydelig mangel på arbejdskraft inden for it-sektorens i 2024, men det er ikke det eneste, der kan ende med at spænde ben for væksten det kommende år.
Det er ingen hemmelighed, at der mangler hænder i den danske it-sektor, der gennem de seneste år har råbt vagt i gevær adskillige gange omkring situationen omkring de ledige pladser, der ikke kan besættes.
Spørger man de danske it-virksomheder selv, er det da også denne mangel, de fleste ser som den klart største mulige vækstbarriere for det kommende år. I IT-Branchens IT-Barometer svarer 63 procent af de i alt 201 adspurgte virksomheder, at manglen på arbejdskraft er den største udfordring, de står over for i 2024.
Det er 32 procentpoint mere end nummer to på listen, som er “Øgede omkostninger.”
”Virksomhederne leder desperat efter kvalificerede medarbejdere. Manglen er ikke bare et problem i forhold til de opgaver, der allerede ligger og venter, men også i forhold til virksomhedernes evne til at udvikle sig på sigt. Så vi står med en kæmpe udfordring som branche,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Det anslås, at der i dag står ca. 7000 stole ledige i de danske it-virksomheder – og at dette tal vil vokse til omkring 22.000 i 2030.
Øgede omkostninger
Det er dog ikke bare de ledige stole, der er et problem for it-virksomheder – som IT-Barometeret viste, er næsten hver tredje af respondenterne også bekymrede for øgede omkostninger.
Mens de stigende omkostninger har holdt sig på samme niveau siden 2023, så er jagten på kapital blevet et mere udtalt problem i 2024. Hvor det sidste år var 19,9% af virksomhederne, der så manglen på kapital som en barriere for vækst, er det nu 23,8%.
Allerede i 2022 så man de første tegn på, at investeringerne i danske tech-virksomheder tog et dyk. Her faldt fintech-investeringerne fra 9,5 mia. kr. til 3,1 mia. kr. på bare et år. Og det fald ser ikke ud til at være stoppet i 2024, hvilket bekymrer IT-Branchen.
”Vores branche er fyldt med små innovative virksomheder, som især de første år af deres levetid har brug for kapital på deres vækstrejse. Så vi risikerer at ødelægge hele økosystemet omkring vores iværksættere, og dermed vores fremtidige vækst, hvis vi ikke får investeringerne tilbage på sporet,” siger Natasha Friis Saxberg.
Afmatning på vej?
Efter flere års uafbrudt vækst, kunne man i 2023 for første gang se begrænsede vækstkurver for it-branchen. Hvor der i 2021 og 2022 var tale om vækstrater på hhv. 13,7% og 7,5%, så var omsætningsvæksten i 2023 faldet til blot 2,6%.
”Selvom der stadig er mange ordrer og mangel på kompetencer, kan vi også se, at der holdes lidt igen med masseansættelserne og på de langsigtede udviklingsprojekter. Det kunne tyde på, at virksomhederne forventer, at afmatningen varer et godt stykke ind i 2024,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
At vækstpausen bliver kort, skyldes ifølge IT-Branchen, at mange virksomheder står til at investere massivt i kunstig intelligens, cybersikkerhed og nye teknologier, som skal bruges i den grønne omstilling.
Helt konkret forventer Dansk Industri at erhvervslivet investerer ca. 9 mia. kr. mere i it i 2024 end sidste år, mens PwC fortæller, at syv ud af ti danske virksomheder vil øge budgettet til cybersikkerhed. For halvdelen af disse virksomheder er der tale om en vækst i investeringerne på mere end ti procent.