Fejl og spild i byggeriet koster hvert år byggebranchen milliarder. Det er penge, der i stedet kunne have stået på virksomhedernes bundlinje. Alligevel har branchen i løbet af de sidste 20 år ikke formået at gøre noget effektivt for at reducere spildet, skriver Morten Frihagen, Dansk Håndværk og Paw Engsbye Rasmussen, Engsbye ApS.
Fejl og spild i byggeriet koster hvert år byggebranchen milliarder. Det er penge, der i stedet kunne have stået på virksomhedernes bundlinje. Alligevel har branchen i løbet af de sidste 20 år ikke formået at gøre noget effektivt for at reducere spildet.
Derfor bør branchen gøre en fælles indsats for at lære, hvordan de fejl i byggeprocessen, som fører til unødig brug af materialer og tid, kan minimeres.
Årsagerne til problemerne findes nemlig i hele værdikæden fra projektering og udbud til udførelsen og den efterfølgende vedligeholdelse. Det kan være tegninger, der ikke er ført ajour, ændringer, der ikke kommunikeret videre eller overgange mellem fag, der ikke er koordineret i byggeprocessen. Nogle fejl rammer dem, der laver den, mens andre først viser sig i de næste led i kæden.
Spildet har bidt sig fast
Derfor skal vi samarbejde om at finde årsagerne til spild, så vi kan undgå at lave de samme fejl i næste opgave. Det vil være en fordel både for klimaregnskabet og for den enkelte virksomheds økonomi.
Lige nu gør kravene om mindre CO²-udledning det nødvendigt at ændre den fejl- og spildkultur, der har bidt sig fast i branchen. Vi taler om et årligt spild på mellem 10 og 30 procent af branchens omsætning, så en forbedring vil have væsentlig betydning for at reducere klimaaftrykket for et byggeri.
Men samtidigt vil det åbne et meget stort indtjeningspotentiale for branchen, hvor omkostningerne til spild af materialer og tid nærmest kan flyttes direkte til regnskabets bundlinje, som en forbedring.
Selv om fejlene fører til et spild, der hvert år koster byggeriet milliarder af kroner, forsømmer branchen at opbygge viden fra de enkelte projekter, der kan forebygge fejl i nye opgaver. På den måde bider det spild, der opstår, sig fast og bliver ved med at forfølge virksomhederne.
En fælles opgave for branchen
Dansk Håndværk går nu i gang med opgaven. I samarbejde med rådgivningsvirksomheden Engsbye ApS samler vi grupper af medlemsvirksomheder, som på baggrund af deres egne erfaringer skal finde de konkrete situationer, hvor de oplever at fejlene opstår. Derefter får de en introduktion til, hvordan de kan opbygge en viden, som kan være med til at forhindre, at de samme fejl sker fremover.
Men det er en fælles opgave for alle dele af branchen, som bør gøre en indsats. Det vil være til gavn for alle, når både klima, økonomi og omkostninger ved byggeprocessen reduceres i et samarbejde.
Klimakravene til byggeprocessen skærpes de kommende år, men hvis branchen har fokus på at reducere sit spild, vil vi på forhånd være kommet et godt skridt på vejen til at opfylde dem – og endda tjene penge på ændringen.
Morten Frihagen er direktør i Dansk Håndværk og Paw Engsbye Rasmussen rådgiver og indehaver af Engsbye ApS.