Aktieavance-beskatningen er i disse dage genstand for en heftig debat mellem brancheorganisationer, der hhv. mener, at der bedrives spin om effekten af en sænkning af skatten – eller mener, at sænkningen er afgørende for iværksætterne.
Er skatten på aktieavance for høj i Danmark?
Det er der delte meninger om blandt iværksættere og brancheorganisationer i Danmark i disse dage, hvor de forskellige parter på LinkedIn kæmper på ord. Micheal Eis, CEO i boomerang.dk og formand i Dansk Crowdfunding Forening, mener ikke, at argumenterne om, at en sænkelse af beskatningen på aktieavancen vil betyde noget for de danske iværksættere.
“I Dansk Industri og Dansk Erhvervs spin om en lettelse af aktieavance beskatning fremføres argumentet, at det er bidende nødvendigt for der kan investeres tillbage i nye virksomheder,” skriver han, og fortsætter.
“Skatteminister Jeppe Bruus har redegjort for at det efter SM’s (Skatteministeriets, red) opfattelse ikke ville ske, og DE og DI kan end ikke selv komme med et tal for hvor mange kroner af skattelettelserne, der investeres i nye virksomheder. Måske fordi, de godt ved, det er tæt på 0 kr.. De taler kun om skattelettelser på vegne af deres medlemmer, der er kapitalejere i mellemstore og store virksomheder.”
Han bakkes op af Martin Christensen, co-founder af IVN A/S -Netværk for iværksættere, der heller ikke mener, at aktieavancebeskatningen spiller nogen rolle for iværksættere.
“Ingen, og jeg gentager, ingen iværksættere tænker på skatteoprimering i deres opstart. Og jeg kender dog trods alt nogen iværksættere blandt vores mere end 115.000 medlemmer.”
Hos Dansk Erhverv er chef for Iværksætteri, Freja Brandhøj, dog ikke enig i denne udlægning af sagen.
“Investorer og iværksættere får en lidt større gevinst fordi de tager en meget høj risiko (det skal kunne betale sig at investere i nye virksomheder, starte dem og lade dem vækste),” skriver hun, ligeledes i et opslag på Linkedin.
Derudover angriber hun også påstanden om, at Skatteministeriets opfattelse og udmeldelse omkring spørgsmålet om beskatningen.
Jeg vil understrege at erhvervsministeriets egen rapport, baseret på McKinseys beregninger og et panel af iværksættere, investorer mv., selv har foreslået en nedsættelse af aktiebeskatningen og en række andre elementer – i 2017 har man altså fra ministeriets side vurderet en tydelig effekt af at netop det forslag vil styrke iværksætteriet,” skriver hun, og fortsætter.
“Dengang hed statsministeren Lars Løkke, og han er heldigvis også med ved bordet i dag, samtidig med at vi har fået en regering der virkelig har kræfterne til at kunne indføre det helt store reformer.”