Nye tal viser, at mænd tager næsten 65 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos både Finansforbundet og Lederne er der begejstring over udviklingen.
Barsel til fædre har gennem de seneste år været et tilbagevendende debatemne, der har kunne sætte følelserne og kommentarfelterne i kog.
De nye regler, som trådte i kraft den 2. august 2022, viser nu at have haft en virkning for, hvor meget fædre taget barselsorlov, fremfor at tage på kontoret. På det samlede arbejdsmarked tog mænd gennemsnitligt 6,4 ugers barsel, når deres barn var født i 2020, mens det for børn født i 2022 er steget til 8,3 uger gennemsnitligt, viser tal fra Danmarks Statistik.
“Det er virkelig en god nyhed, at fædre nu øger deres barselsdage så markant. Det er godt for fædre og børns relation i de første leveår. Men samtidig er en mere ligelig fordeling af barslen en fordel for os alle sammen,” siger Karen Bro, chefrådgiver hos Lederne.
Hun fortæller videre, at den lange barselsorlov, som kvinder traditionelt har taget, lægger en væsentlig dæmper på deres løn- og karriereudvikling.
“Og det betyder, at virksomhederne og dermed samfundet går glip af talent,” siger hun.
Et af de steder, hvor fædrene i højere grad end tidligere tager en længere barsel, er i finanssektoren. Her tager fædre i gennemsnitligt barsel i 10,7 uger. I den private sektor generelt tages 7,7 ugers barsel. For de bankansatte er den gennemsnitlige barselsperiode på 11,2 uger.
“Det er meget positivt, at fædre både oftere tager barsel og også gør det i længere tid. Det er godt for den enkelte familie og det er gavnligt for ligestillingen helt generelt. Tallene viser, at det virker at gøre noget ved rammerne for barsel. Derfor tror vi også på yderligere effekter fra vores overenskomst, som først vil kunne ses næste år”, siger Steen Lund Olsen, næstformand for Finansforbundet.
Ifølge Karen Bro er vi i Danmark nu på vej mod en mere ligelig fordeling af barselsorloven mellem begge forældre.
“Heldigvis er det et område, hvor det rykker nu – ikke mindst holdningsmæssigt. Når vi spørger Ledernes medlemmer, svarer 77 procent, at det er lige så acceptabelt for mænd som for kvinder at holde barselsorlov på deres arbejdsplads. Og halvdelen af dem svarer, at barsel med fuld løn i de 11 øremærkede uger til begge forældre er et konkurrenceparameter – både ved rekruttering og fastholdelse af medarbejdere,” siger hun.