Gennem de senere år har flere og flere danskere valgt at stjæle lidt til hverdagen, når de besøger landets butikker, købmænd og supermarkeder. Politiet gør for lidt, lyder kritikken.
Der bliver stjålet fra de danske butikker og supermarkeder, og det gør der i en sådan grad, at der er tale om millionbeløb, som de forretningsdrivende mister, når de langfingrede danskere lister en parfume, en flaske vin eller noget helt tredje i inderlommen.
Sidste år modtog politiet i gennemsnit 57 anmeldelser om butikstyveri dagligt, ifølge deres egne tal, og det samlede antal anmeldte butikstyverier løb i 2022 op i 20.708, mens en fremskrivning for resten af 2023 viser, at vi kan forvente i alt 24.438 tyverier i år.
Det skriver TV2.
“Butikstyverier har været et problem i flere år, men nu er det eksploderet,” siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør ved De Samvirkende Købmænd (DSK) til mediet.
Han fortællere videre, at mange købmænd oplever, at det er svært at få politiet til at rykke ud, når butikkerne anmelder tyverierne.
“Retssamfundet spiller fallit, når man som politi ikke gør noget ved kriminalitet. Hvis man bare lader kriminaliteten vokse, hvor ender vi så?”
Dyrere varer
Ser vi på, hvad der forsvinder fra butikshylderne, så er det især produkter inden for ‘personlig pleje’, men også kolonialvarer, samen især øl, vin sodavand og slik.
De mange rapserier kommer med en pris for butikker, lyder det fra Salling Group, der overfor TV2 anslår, at der er tale om tyverier for et trecifret millionbeløb om året.
Og det skal tages meget seriøst, emner man hos Dansk Erhverv, der netop nu prøver at få et samlet overblik over, hvor stor værdier, der stjæles for i de danske butikker.
“Hver gang, der forsvinder en vare, der ikke bliver betalt for i butikken, bliver det en omkostning. Det betyder, at man er nødt til at sætte prisen op,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.