Digitaliseringsminister Marie Bjerre har i dag offentliggjort den årlige analyse af de små og mellemstore virksomheders it-sikkerhed – og der er gode nyheder, men bare ikke gode nok, mener DI’s branchefællesskab for tech-virksomheder, DI Digital.
De små og mellemstore virksomheder har fået bedre styr på den digitale sikkerhed, og selvom de helt små virksomheder halter efter, er der god grund til begejstring over den digitale sikkerhed i de danske SMV’erne.
I hvert fald hvis man spørger digitaliseringsminister, Marie Bjerre, der som følge af den årlige analyse ’Digital sikkerhed i danske SMV’er 2023’ har store roser til SMV’erne.
”Jeg er glad for at se en fremgang i SMV’ernes digitale sikkerhed. Jeg tror, at det skyldes en større forståelse for den voksende cybertrussel, der kun er blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine. Jeg tror desværre ikke, at den trussel forsvinder, og derfor vil vi fortsætte vores indsats for at løfte erhvervslivets fokus på digital sikkerhed,” siger hun.
Nedslående
Spørger man derimod hos Dansk Industri, er begejstringer over status qou noget mindre, for der er ifølge digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen, ikke meget at juble over.
“Vi er desværre stadig et stykke fra målet – 16 pct. af SMV’erne har stadig ikke gennemført elementære initiativer som opdatering af software og backup af data – og det er 16 procent for mange, fordi vi lever desværre i en usikker verden, hvor cyberkriminelle kun bliver dygtigere og dygtigere.”
Derudover viser analysen, at godt hver tredje (35 pct.) af SMV’erne har et for lavt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil. Selvom denne andel også er en forbedring siden sidste år (44 pct.), er det fortsat en stor andel af SMV’erne, som er ekstra udsatte overfor cyberangreb. Og et angreb kan få store konsekvenser for virksomhederne i form af tabt omsætning, ekstra udgifter, mistet data eller i værste tilfælde, at forretningen ikke kan køre videre.
”Vi skal have den sidste tredjedel af SMV’erne op på et tilfredsstillende digitalt sikkerhedsniveau. Regeringen har allerede igangsat en række konkrete initiativer målrettet erhvervslivet, herunder videreudvikling af Sikkerdigital.dk og lanceringen af en Cyberhotline for digital sikkerhed. Men den seneste tids hackerangreb på virksomheder og myndigheder viser, at det her en opgave, vi skal have endnu mere fokus på,” siger Marie Bjerre.
Skal danske virksomheder effektivt dæmme op for de mange hackerangreb, der hver dag forsøges udført mod offentlige og private aktører, der er dog ifølge Andreas Holbak Espersen ét særligt problem, der skal løses hurtigst muligt, hvis sikkerhedsniveauet skal kunne opretholdes eller endda forbedres i fremtiden.
“Det er mildest talt nedslående, når analysen viser, at SMV’erne leder forgæves efter it-specialister. Her må politikerne på banen og afsætte penge til at øge optaget på videregående uddannelser inden for it og teknologi. I dag afviser vi kvalificerede ansøgere, selv om virksomhederne har hårdt brug for dem,” siger han.