Den næste generation er på vej ind på arbejdsmarkedet, og det vil sætte nye og anderledes krav til både virksomheder og ledere. Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø giver her sine bud på, hvad der vil forventes arbejdsliv og arbejdsplads.
Vi lever alle i en opbrudstid, hvor vi kommer med hver vores tilgang til jobbet og det arbejdsliv, vi skal leve. Vi er blevet hyperindividualiserede sociale individualister. Det gælder i særlig grad den nye generation.
Liselotte Lyngsø er fremtidsforsker, direktør i Future Navigator og vært på podcast/radio Supertrends, giver her sine bud på tre ting, som ledere og virksomheder skal vide om de nye krav og forventninger som snart vil møde dem.
Kunstig intelligens betyder alt
Vi har set den første spæde start på teknologier som ChatGPT, og hvad de kan hjælpe os med. De teknologier bliver kæmpestore i fremtiden, og vil komme til fundamentalt at ændre måden, hvorpå vi arbejder. Man mener, at 3/4 af vores arbejdsindhold vil ændres af den slags teknologier.
Det vil ændre måden, vi udfører vores daglige opgaver, såsom kundekontakt, oplæg, ideudvikling og alt muligt andet. Så der hviler et meget stort ansvar på lederne om, at de skal give plads til en eksplosion af nye måder at gøre tingene på, og al den nytænkning der i det hele taget kommer fra medarbejderne. Det vil særligt de unge, der aldrig har prøvet andet end smarte maskiner forvente.
Det betyder, at der skabes større rum til at hacke arbejdsopgaverne, så de kan løses smartere, end der typisk er i virksomhederne i dag. Samtidig vil de nye medarbejdere forvente og kræve langt mere feedback fra deres ledere, end vi andre gør. De vil gå til en slags, ”feedback-fitness”, hvor de selv er med til at afgøre hvor, hvornår og hvordan de vil have feedback. De ved at de skal være på et arbejdsmarked i konstant og hurtig forandring – og derfor bliver fokus på udvikling så meget vigtigere.
Opgaverne, vil de ofte kunne laves hvor som helst, arbejdspladsen bliver et sted, de kan søge hen og få ny læring, feedback, tilhør, og et godt netværk, men ikke som et sted, man nødvendigvis sidder fra 8 til 16.
Derfor ser vi også, at lederjobbet i dag er blevet langt mindre eftertragtet end før pandemien, fordi der følger krav om hele tiden at være synlig på arbejdspladsen med det at være leder. Det er langt mindre frit at skulle tage ansvar for alt bøvlet, og ifølge undersøgelser vil under en fjerdedel i alderen 18-35 år være ledere sammenlignet med 45% for 3 år siden.
Tidligere har vi været tilfredse med en god løn og gode opgaver, og tænkte mindre på virksomhedens ansigt udadtil. Sådan bliver det ikke fremover.
Liselotte Lyngsø
Præcisionspiloter
Den mængde data, vi kommer til at få om bare få år, vil være langt større og afgørende for vores valg i hverdagen, end de er i dag. Vi vil få en digital tvilling.
Den digitale tvilling er en slags livs- og karriererådgiver, der kan guide og hjælpe den enkelte med mange af livets valg. De nye generationer på arbejdsmarkedet bliver mere fokuserede på sundhed, livslang læring, og på at optimere sig selv og deres evner mest muligt.
De vil fokusere rigtig meget på, hvad der får dem til at være deres bedste jeg, og på at performe optimalt. Og det vil give ledere og virksomheder den udfordring, at de nye medarbejdere ikke altid vil kunne se formålet med visse opgaver, hvis de ikke selv føler, at det er den rigtige vej for dem at gå – fordi data og den digitale tvilling rådgiver dem i en anden retning.
Det vil sætte nye krav til læring, for de nye generationer vil kombinere andres erfaringer, med dataen bag. Hvis den digitale tvilling siger, at ”det er dårligt for din onboarding i en ny virksomhed at arbejde hjemmefra tre dage om ugen”, vil medarbejderen blive langt mere tilbøjelig til at møde fysisk op. Det bliver en hyper personificeret tilgang til arbejdet – hvor det sociale element samtidigt vægtes højt.
Flere helte
Vi ser allerede klare tegn på, at de nye generationer lægger deres egne overbevisninger og moral til grund for deres jobvalg i et omfang, vi ikke har set før. Tidligere har vi været tilfredse med en god løn og gode opgaver, og tænkte mindre på virksomhedens ansigt udadtil.
Sådan bliver det ikke fremover. De kommende generationer vil i langt højere grad identificeres med jobbet og arbejdspladsen, end vi har set tidligere. De bliver hver især et brand, der skal værnes om, og det skal styrkes af arbejdsgiverne. I dag går flere unge op i, om en kommende arbejdsplads har en grøn profil, lever op til ESG-krav, om der er ligestilling og om virksomheden tager et socialt ansvar. Og de tager klar afstand, hvis en potentiel arbejdsgiver ikke lever op til de forventningerne både på personlig og samfundsmæssigt plan.
De nye generationer gerne vil være helte – aktive medspillere i forhold til at gøre en forskel både i hverdagens arbejdsopgaver, i forhold til egen udvikling og i forhold til det samfund de er en del af. De ser det som helt naturligt at tænke helheden ind, da de ikke vil arbejde for det, de selv mener er uetisk. Men det rammer ikke nødvendigvis hele brancher. For selvom eks. klimaet vægtes meget højt, så kan man sagtens arbejde for en energikoncern med olieboringer, hvis man føler, at man kan være med til at påvirke virksomheden i en rigtig retning – til for eksempel at pumpe CO2 ned den modsatte vej.
Mange unge føler, at de ældre generationer har spillet fallit og overladt dem en verden, der er fuld af problemer som stres, ensomhed og klimakrise. Derfor er de meget opmærksomme på, at deres arbejdsliv skal være med til at gøre en forskel – om det så er i advokatbranchen eller i energisektoren, de føler, at de kan gøre det.
Om Liselotte Lyngsø
Liselotte Lyngsø er fremtidsforsker, foredragsholder, vært og tilrettelægger på Supertrends samt stifter af Future Navigator, deltager i ENISA’s Foresight Group samt regeringens ekspertudvalg for mobilitet og transport. Liselotte har en Cand.Phil. i økonomi og politik fra St. Anthony’s College, Oxford University, UK. Derudover har hun arbejdet i Forwards Studies Unit i EU Kommissionen, som forskningsdirektør på Institut for Fremtidsforskning, hos Saatchi som direktør for Fahrenheit 212, med Scenarioudvikling hos IKEA og stiftede i 2003 Future Navigator.