Et nyt år har taget sin begyndelse, og med det kommer nye udfordringer og nye krav, som landets virksomheder skal tage sig af. Det giver nye fokuspunkter, mener Line Fossing Riel, konstitueret direktør i Erhvervshus Sjælland.
Et nyt år er oprundet, og med det er kommet en række nye love, krav og regulativer, som danske virksomheder skal indrette sig efter og tage hensyn til i deres videre færd fremad.
For eksempel vil stigende krav til ESG-dokumentation, at mange virksomheder tvinges til at tænke i nye baner, hvilket for 41.000 danske virksomheder betyder, at de fra og med nytår selv skal have styr på håndteringen af deres emballageaffald.
“Noget af det, vi især kan se, kommer til at fylde mere og mere er bæredygtighed og digitalisering. Det er to store områder, hvor der både lovgivningsmæssigt men også leverandør- og forbrugermæssigt stilles langt højere krav til virksomhederne end for bare et år siden,” siger Line Fossing Riel, konstitueret direktør i Erhvervshus Sjælland.
Derudover betyder det såkaldte NIS2-direktiv at alle virksomheder som er leverandører til den kritiske infrastruktur f.eks transport, el, fødevarer, vand osv. fra og med oktober i år skal kortlægge, sikre og kunne dokumentere deres sikkerhed.
“Lige nu handler det for virksomhederne om at finde ud af, i hvor høj grad de er omfattet, og hvad de skal gøre for at leve op til kravene. Det er omtrent lige så omfattende og forvirrende, som implementeringen af GDPR-reglerne var i sin tid. Derfor handler det også bare om at komme i gang med det samme, hvis man ikke allerede er begyndt, for NIS2 kommer bragende som et godstog,” sagde sikkerhedsrådgiver og NIS2-ekspert i Globeteam, Morten Eeg Ejrnæs Nielsen i november på Marketconnects NIS2-konference.
Især de nye og støt stigende krav inden for ESG kommer ifølge Line Fossing Riel til at spille en stor rolle for virksomheder, da også en langt større del af deres konkurrencedygtighed kommer til at afhænge af, hvor godt eller dårligt de performer inden for netop dette område.
“Inden for bæredygtighed fylder arbejdet med ESG og afrapportering herom enormt meget. Det gælder i alle led af leverandørkæden og kan derfor have stor betydning for selv den mindste virksomhed. Et andet område er AI, altså kunstig intelligens, hvor næsten alle virksomheder efterhånden kan have gavn af det i mindre eller højere grad. Det kan virkelig gøre en forskel, hvis man sætter sig ordentligt ind i det og tilpasser det til sin virksomhed,” siger hun.