Der er strenge regler og krav til de varer, der sælges indenfor EUs grænser, når det kommer til eksempelvis kemi i legetøj til børn. Men reglerne gælder ikke for alle – og især de store onlinemarkedspladser, kan se stort på reglerne. Det er et enormt problem, mener sekretariatschef i Legebranchen.
Temu, Shein, Amazon, Wish og alle de andre store onlinemarkedspladser, som mange af os støder på, når vi handler online – og måske også selv har handlet ved på et tidspunkt – har alle etableret sig indenfor EUs grænser.
Men selvom reglerne om eksempelvis kemi i legetøj burde gælde for alle, der falbyder deres varer indenfor disse grænser – så er det i dag ikke tilfældet, og især disse store onlinemarkedspladser kan i dag se stort på de regler, som alle andre er tvunget til at overholde.
I en kommentar til en artikel på LinkedIn skriver Betina Schiønning, sekretariatschef i Legebranchen LEG, om netop denne problemstilling. For onlinemarkedspladserne har nemlig fundet og udnyttet et hul i den europæiske lovgivning. Markedspladserne har nemlig blot status af formidlere for producenternes varer, og kan dermed ikke stilles til regnskab for hverken dårlige eller decideret farlige varer.
“Både Temu, Amazon, Wish, Aliexpres er etableret i EU. De bor side om side med europæiske importører, der har alle forpligtelser i forhold til at sikre sikkerhed, grøn omstilling osv., men onlinemarkedspladserne er ansvarsfrie,” skriver hun.
Læs også: 18 ud af 19 stykker legetøj var farligt for børn.
Kommentaren er faldet i forbindelse med en artikel om netop Temu, der har solgt farligt og usikkert legetøj til børn i EU. Men Temu kan ifølge EUs egen lovgivning dække sig ind under at være ansvarsfri, da de blot optræder som formilder af diverse kinesiske producenters produkter.
“Det er et kæmpe hul i EUs lovgivning. De her producenter, de leverer kun varer til onlinemarkedspladser som Temu, da ingen andre vil have dem, og derfor bør markedspladserne også være ansvarlige for, hvad de sælger, men sådan er det ikke i dag. Det er dybt problematisk, at man kan sælge farligt og usikkert legetøj under dække af, at man blot er en formidler,” siger Betina Schiønning.
I sidste uge fortalte Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, at salget fra især kinesiske udbydere som Temu og ligeledes stærkt kritiserede Shein steget betydeligt inden for det seneste år.
Læs også: Anklager om 75 timers arbejdsuge og brud på rettigheder.
”Det er markant, men jeg er faktisk mere bekymret for Temu, som også er kinesisk. Shein og især Temu er Wish på steroider, og allerede nu hører vi fra medlemmer, at det kinesiske indtog på det danske marked i den grad kan mærkes. Det bliver i mine øjne den største udfordring for danske netbutikker den kommende tid,” udtalte han.