Medarbejdere udsættes i stigende grad for et ubegrænset hyperansvar. Det skaber en følelse af aldrig at have gjort sit arbejde godt nok, siger CBS-forsker, der også mener, at såkaldt ´quiet quitting´ er et symbol manglende værdsættelse fra arbejdspladsens side.
Mange danske lønmodtagere føler hver dag, at arbejdet og opgaverne hober sig op uden mål i sigte. Mange danskere kæmper i dag med at finde ud af, hvornår de egentlig har løst deres daglige opgaver til ledelsens og egne forventninger.
For vores arbejdsliv er ikke længere så konkret, som det var engang, hvor man havde mere klart definerede opgaver, der skulle tages hånd om. i dag skal vi i højere grad selv skabe vores arbejdsplads, vores opgaver, og det gør at mange at vide, hvor de skal starte og slutte.
”Mange går hjem hver dag med en følelse af at svigte lidt for ikke at sige svigte meget, og det er meget hårdt at være i. Især fordi man ikke altid forstår, hvor følelsen kommer fra og derfor retter den indad,” siger Niels Åkerstrøm, professor ved Institut for Business Humaniora og Jura ved CBS.
Anerkendelsesunderskud
Ifølge Gallup har 60 % af de danske lønmodtagere følt sig stresset, og stressede det seneste år, og antallet af danskere, der bliver langtidssygemeldt med stress, er steget markant de seneste år. Mere end 35.000 danskere er hver dag sygemeldt med arbejdsrelateret stress.
Ny forskning på CBS har samtidig gjort op med en udbredt myte om, at stress er et resultat af overbelastning, og peger i stedet på, at væsentlige årsager til stress ofte handler om frygt for ikke at gøre sit arbejde godt nok eller leve op til forventningerne.
Det har haft den effekt, at flere og flere søger nye perspektiver på deres arbejdsliv, og derfor er begrebet ’quiet quitting’ – hvor man leverer, akkurat hvad ens kontrakt dikterer, og ikke ét minut eller ét telefonopkald mere – blevet stadigt mere udbredt.
Og det er ifølge Niels Åkerstrøm ikke tilfældigt, da mange i dag føler, at de giver mere til arbejdspladsen, end der bliver givet den anden vej.
”Nok er ’quiet quitting en måde at sige nej til meget ansvar på og passe på sig selv, men jeg synes det er trist, hvis løsningen er, at vi får et for distanceret og passivt forhold til vores arbejde. Jeg tror fænomenet ’quiet quitting’ skal læses som en slags ulykkelig kærlighed. Man elsker sit arbejde, men oplever ikke at kærligheden er gensidig, og så trækker man sig lidt.”
Ifølge Niels Åkerstrøm er mange lønmodtagere i konstant anerkendelsesunderskud og det er i bedste fald dræbende for motivationen og er i værste fald skyld i stress og mistrivsel.
”De fleste af os vil gerne have indflydelse på vores arbejdstid og vores opgaver. Og vil gerne påtage os ansvaret for, i hvilken retning vores karriere skal gå, og hvordan vi bedst realiserer og udvikler vores potentiale, men vi har også brug for anerkendelse for, at vi tager dette ansvar, og det oplever jeg ofte er en mangelvare i offentlige organisationer, hvor ledere ofte har så mange medarbejdere under sig, at de egentlig ikke ved, hvad de laver.”