De nye og meget omtalte ejendomsvurderinger har givet mere arbejde til landets køberrådgivere. Efterspørgslen er steget med over 70 procent det seneste år.
Ejendomsvurderingerne var det helt store samtale emne ved kaffemaskinerne og i medierne, da de sidste år landede, og mange danskere til deres store overraskelse kunne se, at deres ejendom var steget eller faldet drastisk i værdi.
Alle disse nye vurderinger har siden givet ekstra meget arbejde til alel dem, der tilbyder køberrådgivning, og det mærkes tydeligt ved Byggesagkyndig.nu, der er repræsenteret med uvildige køberrådgivere over hele landet. Her steg antallet af køberrådgivninger med i alt 73 procent i oktober, november og december.
Spørgsmålet om tilstandsrapporter
Ifølge Christian Norborg, der er CEO hos Byggesagkyndig.nu, skyldes det ikke mindst, et øget fokus på at undgå uforudsete udgifter kombineret med en berettiget tvivl på tilstandsrapporterne.
“Ovenpå at både renter og en række andre udgifter er steget, vil man være så sikker som muligt på, at der ikke kommer ekstraudgifter de første mange år, og flere har fået øjnene op for, at en tilstandsrapport i sig selv ikke yder nogen garantier,” siger han.
Selvom han ville ønske, at tilstandsrapporterne var så gode, at man kunne stole på, mener han dog langt fra, at dette altid er tilfældet.
“Så længe vi kan komme ud og finde rigtig mange ting, der ikke står i tilstandsrapporten, og der er brug for at tolke, det, der står beskrevet, så er det ikke godt nok til vores kunder. Og desværre stoler alt for mange stadig blindt på, at tilstandsrapporten er fyldestgørende.”
Hos Boligsiden, hvor man har oplevet i efteråret oplevede at sælge markant flere boliger end samme tid året før, mærker man også, at efterspørgslen på køberrådgivning er stigende.
“Med en stigende aktivitet i markedet følger naturligt en øget efterspørgsel på køberrådgivning, men der er også nye ejendomsvurderinger og skatteregler, som mange er i tvivl om, hvordan og hvor meget de vil blive påvirket af. Samtidig skaber udviklingen på kortrentelån og energipriser en situation, hvor man ikke altid er herre over ens budget,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Hun fortæller samtidig, at der er alle disse disse omstændigher, der får folk til at øge opmærksomheden på uforudsete ting, og det kan få flere til at søge rådgivning.