I en klumme på Netavisen Pio, slår beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, et halvhjertet slag for de nedslidte seniorer, men kommer som ventet med meget få løsninger på den mangel på arbjedskraft, som han ellers mener, seniorerne spiller en vigtig rolle i kampen mod.
“Der skal være et liv efter arbejdslivet.”
Hvis nogen skulle være i tvivl, er dette et kardinalpunkt for Socialdemokratiet, og ikke mindst for beskæftigelsesordfører, Jens Joel, der mandag d. 13. november havde en af sine klummer i Netavisen Pio.
Klummen er interessant læsning af flere grunde. For det første sigter den efter at give lidt velfortjent respekt til alle dem, der er nedslidte efter et langt liv i sikkerhedssko, og for det andet fordi, den ikke kommer med én eneste reel løsning på den omsiggribende mangel på arbejdskraft, som Jens Joel ellers selv bringer på banen.
Jens Joel får dog, ret skal være ret, nævnt regeringens 2030-plan, som investerer i velfærd, klima og sikkerhed, hvilket vi må forstå er godt, og hvori man “har sat et mål om at løfte fuldtidsbeskæftigelsen med 45.000 i 2030.”
For hvem skal “tage sig af vores børn, ældre og syge” eller være en “dygtig faglært i de private virksomheder,” som Jens Joel så fornuftigt spørger om. Og ja, hvem skal egentlig det?
Det er jo et meget godt spørgsmål, og nu han selv bringer det på banen, så lad os da se lidt på, hvad der er af mangler, når det kommer til arbejdskraft.
Et plaster på et brækket ben
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråds fremskrivninger, kommer vi i Danmark i 2030 til at mangle omkring 100.000 faglærte, og derudover forventes Danmark også at mangle 22.000 IT-specialister i 2030, i en tid hvor optaget på IT-uddannelserne er faldet med 19 procent fra 2020 til 2022.
Derudover mener 42 procent af virksomhederne i den grønne sektor ifølge Green Power Denmark, at mulighederne for at ansætte de rigtige medarbejdere i Danmark er “meget dårlige” eller “dårlige”.
De 45.000, der forventes at komme i arbejde, som følge af regeringens 2030-plan, svarer ca. til det, der skal ansættes alene i den grønne sektor over de kommende år. Dermed har vi it-specialister, velfærdspersonale, vvs’ere og så videre, som vi stadig mangler svar på, hvor vi skal finde.
Ifølge Jens Joel, der vel at mærke er beskæftigelsesordføreren for landets største parti, skal problemet bl.a løses ved at “en meget stor del af den ”ekstra arbejdskraft” er seniorer der arbejder længere og mere end de plejer.”
Desværre kommer Jens Joel i sin klumme ikke nærmere ind på, hvor mange af disse seniorer, han mener, kan tiltræde stillinger i eksempelvis de mange danske it-afdelinger, der mangler specialister, eller for den sags skyld udfylde de tomme pladser, der i dag er at finde inden for life-science, hvor mere end halvdelen af alle virksomheder, ifølge en rapport fra Force Technology, ser rekrutteringsvanskeligheder som deres største udfordring netop nu.
Ej heller kommer han ind på de bureaukratiske benspænd, der blandt andet plager restaurationsbranchen, når denne prøver at finde medarbejdere udenfor EU, og hvor et jobskifte mellem to danske restauranter kan ende med at koste en udvisning af landet.
Manglen på arbejdskraft er ikke bare en lille irriterende hovedpine for den private sektor, men også for snart sagt hele den offentlige sektor, og den truer med at forsinke den grønne omstilling, da det netop er de 100.000 faglærte, vi kommer til at mange om syv år, der rent faktisk skal føre politikernes store planer ud i livet.
Det er en sympatisk tanke, at Jens Joel vil slå et slag for seniorernes evner og vilje til at give et ekstra nap med på arbejdsmarkedet, men han skylder et svar på, hvilke funktioner disse mennesker skal udføre, og hvor mange af disse seniorer der skal forblive i arbejde.
Men som så mange andre sympatiske ideer, så er Jens Joels løsning meget langt fra at være nok. Det er, som folk-musikeren Otis Gibbs synger; “a five inch solution to a nine foot problem.“
Det kunne ellers være interessant læsning, da det jo ville give både private of offentlige virksomheder og organisationer noget at hænge deres hat på i den neverending story, som manglen på arbejdskraft har udviklet sig til.
Klaus Thodsen er redaktør på Marketconnect.