Direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening, Karsten Høgild, udfører den 16. november i Marketconnect den blandt arbejdsgivere så kendte øvelse: overspring. Åbn Danmarks fordør for billig udenlandsk arbejdskraft, og så bliver vi alle rigere. Den udlægning giver Karsten Hønge, arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører for SF, ikke meget for.
I en klumme i Marketconnect d. 16 november, slår direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening (KA), Karsten Høgild, et slag for at få mere arbejdskraft til Danmark, også fra lande uden for EU.
Udenlandsk arbejdskraft er velkommen, og der er allerede flere hundrede tusinde udenlandske lønmodtagere i Danmark. Men det dur ikke som bærende strategi for fremtiden. Jeg forstår, at det især er arbejdskraft fra de såkaldte ”tredjelande”, altså udenfor EU, som KA har kastet sine kærlige øjne på, når Karsten Høgild skriver:
”Riget fattes arbejdskraft, og den bør komme i langt højere grad end i dag fra udlandet”.
Efter direktørens mening er det også alt for vanskeligt og bureaukratisk at hyre ansatte fra udlandet. Jeg vil tvært i mod påstå, at man vil have svært ved drive en seriøs virksomhed, hvis man ikke er i stand til at orientere sig i disse regler.
Denne nemme ”løsning” efterlader de virkelige udfordringer uløste. Det er selvfølgelig nemmere at gribe telefonen og ringe til et vikarbureau, og kort efter står udenlandske lønmodtagere klar, i stedet for at gøre noget alvorligt ved de 75.000 unge mellem 15 og 29 år som ikke er i arbejde eller uddannelse. Eller de næsten 50.000 mennesker med handicap som gerne vil bidrage med nogle timer, eller de mange som leder efter et fleksjob? Bare for at nævne nogle grupper. Der er for mange med korte uddannelser i fremtiden, og vi kommer til at mangle faglærte. Svaret er uddannelse og ikke import af arbejdskraft.
KA-direktøren nævner selv, at det skal være mere attraktivt for seniorer, at fortsætte på arbejdsmarkedet. Men hvad med jer selv, arbejdsgivere? Fra politisk side er det gjort økonomisk meget attraktivt, at fortsætte i job efter folkepensionsalderen. Den virkelige udfordring er, at de færreste arbejdsgivere anstrenger sig en lille smule for at fastholde de erfarne medarbejdere. Det er et mindretal af lønmodtagerne som overhovedet har en samtale med deres arbejdsgiver om overgang til pension, og der er alt for få som får tilbudt fleksible arbejdstider. Sæt i gang, arbejdsgivere – både offentlige og private!
Trods millioner af arbejdsløse i Europa insisterer bl.a. KA på billig og villig arbejdskraft fra lande som Brasilien, Indien, Mexico og Kina.
Selvfølgelig er udenlandske firmaer og lønmodtagere velkomne i Danmark. Men de har ikke en snus at gøre her, hvis de ikke respekterer fagforeningerne, overholder danske overenskomster, arbejdsmiljøloven og i øvrigt betaler moms og skat.
Seriøse danske firmaer og lønarbejdere skal ikke konkurreres ud af markedet. Vi skal have et samfund, som hænger sammen, og ikke underminere velfærdssamfundet og trygheden.
Min horisont går længere end til virksomhedsporten og den konstante efterspørgsel efter arbejdskraft. Hvornår er arbejdsgiverne mætte? Har de overhovedet en grænse når det kommer til import af billig arbejdskraft? Er det 100.000 flere, eller måske en million lønarbejdere? Enhver med samfundssind kan se, at der må være en grænse – også sådan helt bogstaveligt.
Karsten Hønge er arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører for SF.