Det har nok aldrig været mere spændende at være medlem af en bestyrelse eller advisory board. Og samtidig har det næppe nogensinde været mere udfordrende – hverken økonomisk, juridisk eller personligt, skriver Karina Goos, der arbejder i en række danske bestyrelser, i denne klumme.
I dag efterspørger samfundet i stigende grad gennemsigtighed og god selskabsledelse. Faktisk er god selskabsledelse resultatet af mange grænseflader mellem virksomheder og samfund.
Samfundet og økonomien gennemgår omfattende transformationer. Og det afspejler sig selvfølgelig også i virksomheder – på mange forskellige måder og uanset virksomhedens størrelse.
Emnet bæredygtighed er i denne sammenhæng særligt vigtigt for virksomheder – og vil fortsat sætte sit præg i bestyrelseslokalet i 2024. Produkter, produktionsprocesser og forsyningskæder bør blive mere bæredygtige.
Og virksomheder bør – i overensstemmelse med politikkens og samfundets forventninger – også gøre sociale aspekter som arbejdsmiljø og sikkerhed, lønninger, social sikring og forholdet til samfundet meget mere bæredygtige end tidligere.
Licence to operate
God selskabsledelse (dvs. governance = styring af forretningsgange, regler og procedurer) fungerer faktisk som en parentes – også her er gennemsigtighed og bæredygtighed pejlemærkerne. Og når governance er veludviklet, opstår økologisk, økonomisk og social bæredygtighed næsten automatisk. Governance bør afspejle også sociale processer og ændringer i værdier og etik i samfundet.
Derfor foreslås ofte, at ESG burde egentlig omdøbes til GES, for ved først at fokusere på G’et (Governance), vil både E og S (Environmental og Social) automatisk følge.
En bæredygtighedstrategi er en særlig mulighed for SMVer for at adskille sig markant fra konkurrentener og bevare ”licence to operate”.
I 2023 blev Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vedtaget, der er EU’s rapporteringsdirektiv om bæredygtighed, som erstatter de nuværende EU-krav om samfundsansvar, der er implementeret i årsregnskabsloven. CSRD-direktivet hæver barren markant for, hvordan virksomheder arbejder med bæredygtighedsdata og -rapportering.
Og det betyder – også for SMVer – at det er vigtigt som virksomhed at vise, hvor dets største fodaftryk er. En god start og udgangspunkt kunne være at lave en såkaldt baseline og bruge resultaterne til at udvikle en bæredygtighedsstrategi, der ikke kun har en positiv indflydelse på samfundet, men lige så meget for virksomheden.
En anden vigtig fordel er, at du transparent kan kommunikere din baseline og initiativer til at forbedre denne baseline til dine kunder. I B2B kan du for eksempel som underleverandør levere pålidelige data til dine kunder, som fra 2025 er eventuel forpligtet til at lave et klimaregnskab og dermed sikre dig din ”tilladelse til at handle”.
Derudover bliver ESG-overvejelser mere integreret inden for den finansielle sektor og kapitalfremskaffelse.
Moderne ledelse
Jeg er overbevist om, at enhver virksomhed med succes kan mestre vores tids udfordringer – forudsætningen og afgørende for dette er:
At virksomheder ønsker at udvikle moderne ledelse.
Vi taler ofte om god ledelse – og jeg er selvfølgelig også af den opfattelse, at god ledelse er essentiel for virksomheders videre udvikling i dag. Men jeg tror også, at det ikke er nok – det handler frem for alt om moderne ledelse. Det er vigtigt at forstå, at vi lever i 2024 – organisationsdiagrammer, metoder og strukturer ligner oftere noget fra forrige århundrede end noget fra 2020’erne.
Bestyrelsen skal have viljen til at afspejle sociale forandringer i selve virksomheden for at sikre bl.a. adgang til ressourcer. Ekspertise inden for forskellige emner, der mangles, kan knyttes til virksomheden på vidt forskellige måder – alt efter behov og muligheder.
Karina Goos er professionelt bestyrelsesmedlem og strategisk rådgiver.