De to forvaltere af alternative investeringsfonde Obton Forvaltning og Koncenton, som er forbundet af fælles ejerskab, kalder det ærgerligt, at Finanstilsynet nu går skridtet videre i en sag, hvor Obton Forvaltning og Koncenton i august fik påbud i forhold til konkret markedsføringsmateriale.
Obton Forvaltning og Koncenton modtog hver specifikke påbud for vildledende markedsføring på grund af uoverensstemmelse mellem afkastoplysninger i markedsføringsmaterialet og det såkaldte KID-dokument, som indeholder central investorinformation.
I Obton Forvaltning skyldtes uoverensstemmelsen, at der i markedsføringsmaterialet – foruden den interne rente (IRR) – var oplyst et supplerende afkasttal, hvor der var indregnet en akkumulerende effekt over en årrække.
I Koncenton var der anvendt to forskellige nøgletal i form af henholdsvis den budgetterede gennemsnitlige forrentning af egenkapitalindskuddet (EKF) i markedsføringsmaterialet og den budgetterede interne rente (IRR) i KID-dokumentet. Begge nøgletal er gængse i ejendomsbranchen, men ikke direkte sammenlignelige.
Efter modtagelsen af påbuddene rettede begge selskaber ind, og påbuddene er efter deres opfattelse blevet efterlevet. Alt sammen skete i tæt samarbejde med Finanstilsynet. Men til trods for, at der straks blev samarbejdet og rettet ind, har tilsynet alligevel valgt at politianmelde selskaberne. Og det kommer bag på de to kapitalforvaltere.
Vi har hele vejen igennem været samarbejdsvillige og transparente ved proaktivt at stille alt relevant materiale til rådighed for Finanstilsynet, og vi har en oplevelse af at have et godt samarbejde med tilsynet.
Peter Jørgensen, administrerende direktør i Koncenton.
“Vi har hele vejen igennem været samarbejdsvillige og transparente ved proaktivt at stille alt relevant materiale til rådighed for Finanstilsynet, og vi har en oplevelse af at have et godt samarbejde med tilsynet. Derfor er vi overraskede og ærgerlige over, at Finanstilsynet nu flere måneder senere har valgt at politianmelde både Obton Forvaltning og Koncenton,” siger Peter Jørgensen, der er administrerende direktør i Koncenton.
Hans opfattelse deles af Anders Marcus, der er CEO i Obton Forvaltning.
“Vi har indgået i dialog med Finanstilsynet og inddraget uvildige rådgivere frem for at påberåbe os retten til at undlade at svare på spørgsmål og informationsforespørgsler, som vi ellers er fuldt berettiget til. Dertil har vi også rettet ind efter påbuddet, så de relevante informationer om vores fonde er blevet korrigeret i markedsføringsmaterialet og i KID-dokumentet. Endvidere er alle investorer blevet orienteret. Derfor er politianmeldelsen proportionelt set et meget hårdt sanktionsmiddel set i lyset af samarbejdsvilligheden,” siger Anders Marcus.
Omdrejningspunktet for sagen, er afkastoplysninger givet i henhold til den såkaldte PRIIPs-forordning fra EU. Formålet med forordningen er at hjælpe investorer med at forstå og sammenligne investeringsprodukters vigtigste aspekter og risici. Det er denne forordnings komplekse regler, som Finanstilsynet ikke mener, at Obton Forvaltning og Koncenton har overholdt i forhold til afkastoplysningerne i det konkrete markedsføringsmateriale.
Hvis Finanstilsynet ønsker at markere vigtigheden af at overholde PRIIPs-forordningen, er det til fulde opnået med de givne påbud.
Anders Marcus, CEO i Obton Forvaltning.
“Hvis Finanstilsynet ønsker at markere vigtigheden af at overholde PRIIPs-forordningen, er det til fulde opnået med de givne påbud. Målet, som er, at forholdene skal rettes, er allerede indfriet i august. Derfor undrer vi os over, at det resulterer i en politianmeldelse,” udtaler Anders Marcus og fortsætter:
“Påbuddene var en hård straf i sig selv, som både potentielle samarbejdspartnere og investorer har noteret sig. Det har aldrig været vores intention at vildlede eller skabe forvirring. Vores forretning bygger på langsigtede investeringer og relationer med investorerne.”