Danske iværksættere inden for it-sektoren er alt andet end tilfredse med den danske skattekreditordning, der ikke længere anser softwareudvikling som værende innovation.
Der er mange ude i det danske startup-landskab, der ikke ligefrem er bedste venner med skattekreditordningen.
Ordningen er ellers i udgangspunktet en glimrende mulighed for startups til få tilført likviditet i den fase, hvor de udvikler nye produkter, og hvor deres indtægter og dermed likviditet ofte er begrænset.
Men meget ofte anses softwareudvikling ikke som værende ”nyskabende” og ”innovativt” nok til at opfylde kravene til skattekreditordningen, og mange virksomheder er kommet i klemme i skattesystemet pga. krav om tilbagebetalinger i skattekreditordningen.
”Det slår virkelig pusten ud af én, når man helt uventet får et brev fra SKAT om, at din virksomhed skylder 4 mio. kr., som du skal betale tilbage med det samme. Penge som vi ikke har. SKAT’s håndtering af skattekreditter er en bombe under iværksættere, og jeg forstår ikke, hvorfor ingen reagerer på, hvor meget denne praksis skader Danmarks innovation og iværksættere”, siger Allan Mørch, CEO i startup-virksomheden AskCody.
Virksomheden er langt fra alene om at komme i denne situation, som bl.a. også samkørselsapp-virksomheden GoMore er endt i.
Problematikken er ikke gået Dansk Erhvervs næse forbi, og chef for iværksætteri, Freja Brandhøj, lægger ikke fingre imellem på LinkedIn.
“Den største katastrofe for iværksætteriet og vækstsætteriet netop nu hedder skattekreditordningen. En ordning, der har ramt alt for mange virksomheder, der i god tro har benyttet ordningen til udvikling (som ordningen er skabt til), som i disse dage og måneder bliver trukket tilbage og rammer virksomhederne som en boomerang,” skrev hun for en lille måned siden.
Også hos Liberal Alliance er Skatteordfører, Steffen W. Frølund alt andet end tilfreds med situationen.
“I flere tilfælde som er fremme i medierne er det livstruende store beløb der er tale om. Det er endda så vidt, at mange investorer nu kigger på om startups har fået skattekredit, da det er som en tidsindstillet bombe man ikke ved om går af lige pludselig. Har de en stor eksponering her, så investerer de ikke,”
Et lille håb i mørket er, at der i april 2024 faldt dom i Landsskatteretten om skattekreditordningen for virksomheden Eikonice, som efter en 4-årig lang og dyr bureaukratisk proces har fået medhold i, at de har udviklet “innovativt software”.
Det er sket gennem en såkaldt syn og skønsproces, hvor sagen er vurderet af softwareeksperter, inden sagen afgøres for retten. Dette er dog en proces som tager flere år og kræver massiv dokumentation, og resultatet vil være, at mange startups vil være nået gået konkurs, inden de når i mål og får rettens dom.