Den danske biotech-virksomhed Cellugy får tilført 36 millioner fra et syndikat af stærke investorer, blandt andet EIFO.
Der er plastik her, der og alle vegne, og ikke mindst mikroplast er at finde overalt, også mange steder, det ikke umiddelbart kan ses.
Det har man sat sig for at gøre noget ved hos Cellugy. Det begyndte som forskning på Aarhus Universitet, og i 2018 stiftede spanske Isabel Alvarez Martos, indonesiske Deby Fapyane og Paruntungan Sihombing egen virksomhed.
Deres produkt hedder ’EcoFLEXY’ og er en bionedbrydelig cellulose, der kan erstatte de petrokemiske stoffer, som bruges i blandt andet emballage, papir, kosmetik, fødevarer, tekstiler og endda biomedicin.
”Vores produkt kan direkte erstatte mange af de skadelige stoffer, som bliver brugt i dag. Den største bæredygtighedsudfordring i kosmetikindutrien er afhængigheden af petrokemiske stoffer, men med vores teknologi kan vi skabe en fremtid helt fri for forurenende stoffer,” siger CEO og medstifter af Cellugy, Isabel Martos.
EcoFLEXY adskiller sig fra andre celluloseprodukter, fordi det er skabt gennem fermentering. Og netop fermentering er den del af processen, der gør, at cremen stadig er nem at smøre på.
Den bionedbrydelige cellulose er skabt af sukker, og kan nemt udskifte de skadelige stoffer, som industrien for kosmetik benytter i dag. Der er stor efterspørgsel på bæredygtige alternativer af høj kvalitet, men det har været udfordrende at finde løsninger, der kan matche kvalitet, pris og skalerbarhed. Indtil nu.
”Cellugy har skabt et unikt produkt, som løser et verdensomspændende problem. Vi er glade for at være med til at understøtte en dansk virksomhed, der oplever stor international efterspørgsel fra især kosmetikindustrien. Men mulighederne stopper ikke her, for skalerbarheden spænder bredt, og der er stort potentiale for, at Cellugys løsning kan erstatte skadelige produkter i alt fra tekstiler og fødevarer til byggeri og maling,” siger Sara Sande, partner, Green Transition, EIFO.