Det danske arbejdsmarked oplever stor mangel på kvalificeret arbejdskraft, og samtidig tiltrækker vi mere udenlandsk arbejdskraft end nogensinde før.
Der er snart ikke den branche i Danmark, der ikke kæmper med at skaffe hænder nok. Hvad end vi taler om ingeniører, it-specialister eller kokke til restaurationsbranchen, så er der mangel på hænder – ofte med store konsekvenser for dem, der ikke kan besætte alle pladser.
Netop derfor var den internationale arbejdskraft til debat i Akademikernes telt på Folkemødet i dag.
“Vi får rigtig mange udenlandske specialister og anden kvalificeret arbejdskraft til landet fra hele verden i disse år, men jeg synes også, at vi skal være meget opmærksomme på, at det ikke ender i løndumping og dermed svækker lønmodtagernes vilkår,” sagde indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek.
Og selvom Lars Sandahl, adm, direktør i Dansk Industri, er enig i, at vi er så heldige at tiltrække mange hænder fra udlandet, mener han ikke, at løndumping er et reelt problem.
“Vi har som samfund redskaber til at bekæmpe løndumping, så jeg mener ikke, at den frygt er noget, vi skal lade begrænse os af. For samfundet kan allerede tage hånd om den slags problemer.”
Drop frygten
Fra Dansk Industris side mener man samtidig, at det i høj grad er udenlandsk arbejdskraft, der skal være med til at sikre både fremtidens velstand og velfærd. Danmark. Samtidig slår Lars Sandahl fast, at det er i høj grad er den udenlandske arbejdskrafts fortjeneste, at vi i Danmark har oplevet den store vækst, vi har de seneste år.
Christian Friis Bach, udlændinge- og integrationsordfører i Radikale Venstre, påpeger, at vi i de kommende år for brug for ikke mindre end 28.000 faglærte, alene for at facilitere den grønne omstilling. Faglærte, vi ikke selv kan uddanne i dag.
Peter Skaarup, næstformand hos Danmarksdemokraterne, er enige i, at vi skal have øget fokus på udenlandsk arbejdskraft, men påpeger samtidig en potentiel udfordring ved manøvren.
“Vi skal tiltrække den arbejdskraft, vi har brug for, og her har vi jo især haft glæde af de mange østeuropæere, der er kommet til landet får at arbejde. Men vi skal passe alvorligt på, at de mennesker, vi får ind, bidrager til Danmark, og ikke ender med at blive en belastning for landet,” sagde han.
Frygten for, at de mennesker, der kommer til landet, skal ende med at blive en økonomisk byrde, giver man ikke meget for hos Dansk Industri, der tværtimod mener, at samfundet i dag er rustet til de udfordringer, som Peter Skaarup frygter.
“Opfattelsen af den udenlandske arbejdskraft har ændret sig markant gennem årene. Alle forstår i dag, at de er en stor gevinst for landet, og samfundet er rustet til at forhindre, at nogle kommer til at ligge os til last. I stedet for at diskutere det, burde vi koncentrere os om, hvordan vi gør det, vi allerede er gode til, endnu bedre,” siger Lars Sandahl.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk