En ny politisk lægger op til øget producentansvar, men mangler incitamenter til til bæredygtig produktion af emballage. Det undrer man sig over hos Plastindustrien, Dansk Affaldsforening og Ingeniørforeningen, IDA, der i stedet opfordrer til at indføre en økonomisk trappemodel.
Det er i alles interesser, at vi som samfund genanvender og genbruger så meget brugt emballage, som det kan lade sig gøre. Samtidig skal der endnu mere fokus på genanvendelse, end der allerede er i dag.
Det er ambitionen hos Plastindustrien, Dansk Affaldsforening, Ingeniørforeningen, IDA., der i dag er ude med et opråb til landets politikere om, at skabe økonomiske incitamenter til at designe emballagerne i så høj kvalitet som muligt og derved øge genbrugs- og genanvendelsesmulighederne til gavn for miljø og ressourcer.
“Et politisk redskab til dét kunne have været en ambitiøs politisk aftale om det udvidede producentansvar, der har været undervejs længe. Aftalen er netop indgået, men indholdet i aftalen er landet på en bagatelgrænse på ikke færre end otte ton i stedet for eks. en trappemodel skaleret efter emballagemænger. Det vil sige, at der kun er krav om at registrere vægten af sin emballage, hvis omfanget når under otte ton, men ikke hvorvidt emballagen er designet til genanvendelse – og det er ganske enkelt alt for højt sat,” siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Forskel på emballager
Èt af problemerne i den nye aftale er, at der en en reel risiko for, at meget emballage ikke vil blive omfattet af miljøkravene i den nye aftale. Det er baggrunden for opfordringen fra de tre organisationer, der meget hellere ser en trappemodel indført, hvor producenter med små mængder både skal forholde sig til vægten på emballage, og hvorvidt den eksempelvis er monomateriale.
Producenter med større mængder bør derudover forholde sig til eksempelvis hvilke labels og hvilken lim, der anvendes. Mens de allerstørste (over 8 ton) skal forholde sig til hele emballagens design eks. er den designet til at kunne blive til fødevarekontaktmateriale igen.
“Det er uforståeligt og ærgerligt, at vi forspilder en mulighed for at få bedre design, mere genbrug og længere holdbarhed i emballager samt bedre genanvendelsesmuligheder. Graduerede gebyrer og en trappemodel skal give et økonomisk incitament til de producenter og aftagere af emballager, der tænker bæredygtighed, god kvalitet og lang levetid ind i emballagen. Ellers får vi ikke fremmet den cirkulære økonomi,” siger Henrik Friis, direktør i Dansk Affaldsforening.