Et flertal i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg vil indskærpe udeservering i hovedstaden til klokken 22:00 frem for 24:00. Det møder hård kritik fra branchen.
Der har gennem de seneste år været megen tumult om rammerne for udeservering i København, og mange beboere i Indre By har råbt vagt i gevær om ikke at lade byen blive én stor festplads, men også tage hensyn til dem, der bor i området.
Det har nu fået Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg til at indskærpe udeserveringen, således at det skal være slut med udeservering efter kl. 22.
Men det er en dårlig beslutning at begrænse nattelivet og restauratørne på den måde, mener branche selv, der frygter, at de nye regler vil presse en i forvejen udfordret branche yderligere, og at det vil skade den turisme, som er afgørende for byen.
“Det hører ingen steder hjemme, at man ikke kan få lov at nyde sin mad eller sine drikkevarer udendørs efter klokken 22:00 på hverdage i København. På rigtig mange områder er vores hovedstad et internationalt forbillede på en levende, moderne og velorganiseret storby, og det trækker mange turister vores vej. Det her forslag rammer så langt fra skiven i forhold til, hvad vi gerne vil vise udenlandske turister, og som konsekvens vil rigtig mange virksomheder se effekten på bundlinjen,” siger HORESTAs kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind.
Også hos brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), er man stærkt utilfredse med beslutningen. Ifølge politisk direktør, Freja Brandhøj, er man i organisationen helt uforstående overfor forslaget fra Rådhuset.
“i synes ikke, at det er en international storby værdigt. I Aarhus og Odense har de udeservering indtil klokken 2 om natten,” siger hun til Politiken.
Hos HORESTA gør man samtidig opmærksom på en nylig Megafon-måling, der viser, at hele 96 procent af beboerne i Københavns Kommune støtter op om udeservering som en vigtig livsnerve for byen. Dermed går forslaget ikke kun imod erhvervslivets interesser, det tager heller ikke hensyn til indbyggernes ønsker.
“Jeg kan ikke understrege nok, hvor trist det er, at vores politikere vender både erhvervslivet og beboerne ryggen ved at støtte det her forslag. Vi kan kun håbe, at det går op for Teknik- og Miljøudvalget, hvor meget det vil skade byen, hvis forslaget bliver vedtaget,” siger Jeppe Møller-Herskind.