På Strandvejsskolen på Østerbro i København udfører medarbejdere fra Tscherning den afsluttende fase af en asbestsanering på en gammel skole på Sionsgade.
Asbest har længe været set som en af de mest alvorlige trusler inden for bygge- og nedrivningsbranchen, siden det blev gjort ulovligt at anvende i 1986.
Byggematerialet, der tidligere blev hyldet for sine isolerende og brandsikre egenskaber, har siden vist sig at være kræftfremkaldende, og er derfor i mange år forsøgt fjernet fra de bygninger, hvori det har været en del af byggematerialet.
Jacob Sørensen, der er projektleder hos Tscherning, og leder for en dedikeret gruppe sanitører, har inviteret på rundvisning på Strandvejsskolens tag for at gøre os klogere på, hvordan asbestsanering foregår.
Han og hans team er udstyret med det lovpligtige asbestbevis for at håndtere det farlige materiale. Deres arbejde er en kompleks opgave, som skal sikre, at de skadelige byggematerialer bliver tilvejebragt sikkert.
“Sikkerhed er vores førsteprioritet. Vi følger nøje de retningslinjer, der er fastsat af Dansk Asbestforening og Arbejdstilsynet for at sikre, at saneringen udføres på den mest sikre og effektive måde, inden materialet kan forlade arbejdsområdet via en sluse i plastikposer, som er dobbeltforseglet,” siger Jacob Sørensen.
Sikring af nærområdet
Saneringen foregår i et specielt opstillet telt under stilladsoverdækningen, som er lavet til at holde asbestfibrene inde i det afgrænsede arbejdsområde. Ligeledes er der miljøbokse, som skifter luften ti gange i timen mens arbejdet står på.
“Det er afgørende, at vi forhindrer spredningen af asbestfibrene. Vores miljøbokse med HEPA-filtre sikrer, at farlige partikler forbliver inden for arbejdsområdet og ikke udgør nogen fare for medarbejdere, miljøet eller samfundet.”
Med omkring otte medarbejdere tilknyttet opgaven forventes processen at strække sig over 25 dage fra start til slut. Udover det teknisk komplekse arbejde med asbestsanering på skolens tag, kræver det også en særlig indsats fra medarbejderne.
“Det kræver derfor en omhyggelig planlægning, så alle er klar over, hvad der skal ske i den periode, hvor arbejdet foregår, typisk et par timer ad gangen.”
For sanitørerne er sikkerheden en del af hverdagen. De arbejder iført specialdragter, handsker og masker, som er hermetisk forseglet for at forhindre asbestfibre i at trænge ind.
Ligeledes er der blevet bygget en 3-kammersluse, som sikrer, at medarbejdere kan forlade arbejdsområdet uden at forårsage asbestspredning til omgivelserne. Sanitørerne har også en lovpligtig miljøvogn til rådighed, hvor de kan skifte, inden de går til pause.
”Processen er med til at sikre, at vi ikke får nogle af de farlige asbestfibre med ud fra området, og medarbejderne kan gå trygt på arbejde, uden at det skal være en risiko for dem selv, deres familier eller det nærområde, hvor arbejdet foregår,” siger Jacob Sørensen.